Správy Rôzne

Komunitné kompostovanie: Bratislavu ovládol nový užitočný trend

Cieľom komunitného kompostovania je znižovanie množstva biologicky rozložiteľných odpadov v komunálnom odpade a výroba vlastného kompostu.

Ilustračný obrázok k článku Komunitné kompostovanie: Bratislavu ovládol nový užitočný trend
10
Galéria
Zdroj: OZ Žime krajšie

V každej domácnosti vzniká neustále obrovské množstvo odpadu. Značná časť z neho sa dá ešte užitočne využiť. Jedným zo spôsobov, aj pre ľudí z panelákov, je kompostovanie. Hlavné mesto Bratislava na svojom území umožňuje zriadiť komunitné kompostovisko na biologicky rozložiteľný odpad, ktoré môže slúžiť napríklad susedskej komunite na sídlisku.

Komunitné kompostoviská

Bežný obyvateľ Bratislavy vyprodukuje priemerne 220 až 240 kilogramov odpadu ročne. Z toho 20 až 45 percent môže tvoriť kompostovateľný odpad, z ktorého možno získať cenné hnojivo. Kompostovaním sa zároveň znižuje množstvo a škodlivé vplyvy odpadu a šetria sa peniaze za jeho odvoz a likvidáciu.

Pri dnešnom rozmáhajúcom sa trende zakladania susedských komunitných záhrad je kompostovisko skvelým pomocníkom. Žiadateľmi o zriadenie komunitného kompostoviska v našom meste môžu byť aj skupiny vlastníkov rodinných domov, obyvatelia bytových domov, vlastníci záhrad v záhradkárskych oblastiach, ale aj školské či predškolské zariadenia.

„Cieľom komunitného kompostovania je znižovanie množstva biologicky rozložiteľných odpadov v komunálnom odpade a výroba vlastného kompostu pre členov komunity. Takto vyrobený kompost môže byť použitý pri výsadbe, údržbe zelene v okolí domov či v domácnostiach do kvetináčov,“ informuje Hlavné mesto na svojej webovej stránke.

Ak si chcete vytvoriť kompostovisko napríklad so susedmi, je potrebné podať vyplnenú žiadosť na adresu: Primaciálne nám. 1, P. O. BOX 192, 814 99 Bratislava 1.

Hlavné mesto žiadosť posúdi a po splnení podmienok pre zriadenie komunitného kompostoviska vydá do 45 dní stanovisko. S nákladmi na vybudovanie komunitného kompostoviska si už musíte poradiť sami. Viac sa dozviete TU.

Zberné nádoby a kompostéry
10
Galéria
Zdroj: OLO a.s.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM