Eliška Šándorová Zo Slovenska

Končí vám platnosť občianskeho preukazu? Nové pravidlá vám zjednodušia život

Viac ako pol milióna občanov má ešte farebný občiansky preukaz. Ak vám končí platnosť, jednoduchšie ho vymeníte. Od januára čakajú zmeny aj podnikateľov.

Ilustračný obrázok k článku Končí vám platnosť občianskeho preukazu? Nové pravidlá vám zjednodušia život
Zdroj: internet

V obehu je ešte 560 266 platných občianskych preukazov vydaných do 30. júna 2008. Sú to farebné zaliate kartičky, ktoré časom vymenili preukazy bez elektronického čipu. Tie vydala polícia od júla 2008 do konca novembra 2013 takmer 1,8 milióna.

Ktoré vymeniť?

Niektoré z občianskych preukazov vydaných do júna 2008 sú s neobmedzenou dobou platnosti. Väčšine však skončí platnosť do konca júna 2018. Keďže dátumy exspirujú priebežne, v prípade, že svoj preukaz musíte vymeniť, vybavíte to už jednoduchšie.

Ak sa nezdržiavate v mieste trvalého bydliska, kde by ste doteraz museli cestovať, doklad totožnosti už vybavíte všade. Ak ste napríklad z východného Slovenska a pracujete v hlavnom meste, občiansky vám vymenia aj v Bratislave.

Výmena občianskeho preukazu je spoplatnená podľa aktuálneho sadzobníka, avšak po skončení doby platnosti občianskeho preukazu je takýto doklad oslobodený od správnych poplatkov.

Zmeny pre firmy

Do tretice, občianske preukazy s čipom, tzv. elektronické identifikačné karty, vydáva polícia od decembra 2013.

"Povinnosť výmeny občianskeho preukazu bez elektronického čipu za občiansky preukaz s elektronickým čipom a jeho aktiváciu aj s kvalifikovaným certifikátom na tvorbu elektronického podpisu je len pre štatutárov právnických osôb a fyzické osoby – podnikateľov, ktorí ho budú od 1. januára potrebovať pri elektronickej komunikácii s úradmi,“ uviedol pre Dnes24.sk tlačový odbor ministerstva vnútra.

Už o dva mesiace bude štát s firmami komunikovať elektronickou formou – prostredníctvom štátnych e-schránok. Rezort vnútra upozorňuje konateľov a štatutárov, aby si vybavenie občianskeho preukazu s elektronickým čipom nenechávali na poslednú chvíľu.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM