Aktualizované Rôzne

Koncom týždňa by mohlo VÝDATNE nasnežiť aj v nížinách. Dokedy sa sneh udrží?

Mikuláš priniesol niekoľko centimetrov nového snehu. Na Horehroní napadlo až 20 cm bielej pokrývky. Koncom týždňa by mohlo snežiť aj v nížinách.

Ilustračný obrázok k článku Koncom týždňa by mohlo VÝDATNE nasnežiť aj v nížinách. Dokedy sa sneh udrží?
Zdroj: TASR/František Iván

V stredu a vo štvrtok bude snežiť len miestami. Avšak situácia sa zmení koncom pracovného týždňa. V nedeľu (11. 12.) večer predpokladajú meteorológovia snehovú pokrývku už na väčšine nášho územia.

Zrážky a sneženie

V nížinách by však malo ísť zväčša len o pár centimetrov mokrého snehu a na východe by to malo byť čiastočne bez snehu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

Sneženie očakávajú odborníci v súvislosti so studeným frontom, ktorý by mal cez víkend ovplyvňovať aj počasie na Slovensku.

„Najmä v priebehu nedele by sa k nám mal začať dostávať postupne od severozápadu výrazne chladnejší vzduch. Za takéhoto predpokladu sa očakávajú cez víkend najmä v nedeľu trvalejšie zrážky, ktoré budú od západu prechádzať do sneženia aj v nížinách,“ načrtli. Na začiatku budúceho týždňa by sa malo ochladenie ešte vystupňovať.

Celodenný mráz

SHMÚ zároveň upozorňuje, že v predpovedi na víkend je ešte stále značná miera neistoty. „Je však viac-menej jasné, že nielen cez víkend, ale aj v piatok treba rátať opäť s výdatnejšími zrážkami na väčšine územia a viac-menej jasné je aj to, že na konci tohto týždňa alebo na prelome tohto a budúceho týždňa budú zrážky pri ochladzovaní aj v nížinách prechádzať do sneženia,“ dodal.

Najchladnejšie by malo byť v pondelok a v utorok (12. – 13. 12.), keď bude na väčšine územia celodenný mráz a na severe len okolo mínus piatich stupňov Celzia.

„Nočná teplota vzduchu ešte nebude veľmi nízka, keďže sa nad našou oblasťou bude nachádzať veľa oblačnosti, ale ojedinelý pokles teploty pod mínus desať stupňov Celzia zrejme zaznamenáme,“ priblížili meteorológovia. Studený vzduch je podľa nich už v týchto chvíľach pomerne blízko nášho územia a v ďalších dňoch zotrvá nad strednou Európou.

Ako skonštatovali meteorológovia, už v utorok lokálne aj v polohách menej ako 700 metrov nad morom nasnežilo a polohách okolo 1000 metrov nad morom a vyššie spadlo ojedinele aj okolo 20 centimetrov snehu, napríklad v Lome nad Rimavicou v okrese Brezno.

SHMÚ zároveň poukázal, že v nižších polohách na väčšine územia až do utorka (6. 12.) absentovala snehová pokrývka a v nižších polohách nebol zaznamenaný silný mráz, teda minimum teploty vzduchu pod mínus desať stupňov Celzia.

„Na druhej strane sa na viacerých miestach vyskytlo aspoň prvé sneženie a aj v nížinách sa na niektorých miestach prechodne vytvorila snehová pokrývka alebo aspoň poprašok,“ poznamenal ústav.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM