Aktualizované Správy

Konečne! Štát zverejnil zmluvu k Sputniku: Koľko miliónov mali Rusi zarobiť?

Nákup ruskej vakcíny vyvolal pnutie vo vládnej koalícii, ktoré vyústilo do rekonštrukcie kabinetu. Ministerstvo zdravotníctva už zverejnilo zmluvu o jej nákupe.

Ilustračný obrázok k článku Konečne! Štát zverejnil zmluvu k Sputniku: Koľko miliónov mali Rusi zarobiť?
Zdroj: TASR/AP

Ministerstvo zdravotníctva SR zverejnilo vo štvrtok zmluvu o nákupe vakcín Sputnik V. Dostupná je v centrálnom registri zmlúv (CRZ).

Koho je to zodpovednosť

„Zmluva je maximálne výhodná pre predávajúceho, lebo kupujúci preberá všetky riziká. Je to zmluva typu take or pay. To znamená, že kupujúci zaplatí bez ohľadu na to, či odoberie dohodnuté množstvo,“ povedal pre TASR lekár a advokát zo spoločnosti Kinstellar Peter Kováč.

Za nežiaduce účinky podľa neho preberá tiež zodpovednosť kupujúci, teda ministerstvo zdravotníctva.

Aktualizované 22:36 Premiér Eduard Heger (OĽANO) považuje zmluvu o nákupe vakcín Sputnik V za výhodnú. Najmä preto, že na Slovensku je skupina ľudí, ktorá sa chce očkovať iba touto vakcínou.

Očakáva, že v prípade dobrých výsledkov testov sa začne na Slovensku očkovať vakcínou Sputnik V najneskôr v polovici mája. Hovoril o tom v diskusii TV JOJ Na hrane.

„Sú tu ľudia, ktorí Sputnik V chcú, preto je povinnosťou štátu ho zabezpečiť,“ vyhlásil Heger. Za dobrú považuje aj cenu za vakcíny. „Cena je veľmi dobrá. Je porovnateľná s inými vakcínami,“ podotkol.

Zhodnotil, že ruská strana sa zaistila voči všetkým rizikám. Slovensko podľa zmluvy môže vrátiť vakcíny, ktoré by neboli farmakologicky v poriadku. Považuje za otázne, či zmluva nadobudla účinnosť až po zverejnení.

Zmluva na nákup vakcín je uzavretá na 19 900 000 ame­rických dolárov bez DPH.

Platná je do 27. februára 2024, teda tri roky od jej uzavretia.

Potreba zverejnenia

O potrebe zverejnenia zmluvy hovorili prezidentka SR Zuzana Čaputová, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) aj opozícia.

Neprehliadnite ani ďalšie aktuálne správy:

Šéfka rezortu justície upozornila, že zverejnenie povinne zverejňovanej zmluvy je podmienkou nadobudnutia jej účinnosti.

Dávky do Ruska

Ministerstvo zdravotníctva SR ešte v utorok (27. 4.) informovalo, že 600 dávok vakcíny Sputnik V si ruská strana zo Slovenska odvezie na vlastnú kontrolu.

Tá tak spravila v stredu ráno.

Kontrola má trvať jeden mesiac a definitívne rozhodnutie o očkovaní Sputnikom u nás padne podľa rezortu zdravotníctva až po ukončení kontroly.

Slovensko si objednalo dva milióny vakcín Sputnik V. Nákup vyvolal pnutie vo vládnej koalícii, ktoré vyústilo do rekonštrukcie kabinetu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM