Správy Zo Slovenska

DNES je 25 rokov od vraždy Remiáša: Prípad sa stále vyšetruje! Čo na to Čaputová? FOTO

Brutálny trestný čin, ktorý otriasol Slovenskom. Presne pred štvrť storočím zomrel v plameňoch auta niekdajší policajt Róbert Remiáš. Doteraz nie je jeho smrť vyšetrená.

Ilustračný obrázok k článku DNES je 25 rokov od vraždy Remiáša: Prípad sa stále vyšetruje! Čo na to Čaputová? FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR/Daniel Veselský , TASR/Pavol Zachar

Táto vražda nesmie byť nikdy premlčaná. To si myslí prezidentka SR Zuzana Čaputová a pripomína, že ide o udalosť, na ktorú by sme nikdy nemali zabudnúť a ktorá je doteraz traumatizujúcou ranou pre celé Slovensko.

Polícia stále koná

„Vo veci vraždy Róberta Remiáša je v súčasnosti vedené trestné stíhanie pre trestný čin vraždy a sú vykonávané úkony, ako v rámci operatívno-pátracej činnosti, tak aj v rámci vyšetrovania a to aj cestou právnej pomoci,“ povedal hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka a po tvrdil tak, že polícia vraždu stále vyšetruje. Doplnil, že v rámci vyšetrovania neboli doposiaľ zadokumentované také skutočnosti, ktoré by odôvodňovali vzniesť obvinenie konkrétnej osobe.

„Pre úplnosť dodávame, že v minulosti bolo pre uvedený skutok vznesené obvinenie trom osobám,“ podotkol. Šlo o bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Ivana Lexu, dnes už mŕtveho Imricha Oláha a na doživotie odsúdeného Jozefa Roháča.

Čo je nové?

„Vec dvoch z nich bola vylúčená na samostatné konanie a na základe rozhodnutia prokurátorky Krajskej prokuratúry Bratislava dňa 6. septembra 2006 bolo im zastavené trestné stíhanie a o vzťahu k tretiemu obvinenému bolo trestné stíhanie zastavené rozhodnutím špeciálneho prokurátora z 21. septembra 2006,“ dodal Slivka. Vyhlásil, že vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie ďalšie bližšie informácie k danému prípadu nie je možné poskytnúť.

Na vražde sa mal podľa pôvodného obvinenia podieľať aj niekdajší bos sýkorovcov Miroslav Sýkora. V čase vznesenia obvinenia údajným páchateľom však už bol viac rokov mŕtvy, a tak ho polícia nemohla stíhať.

Viac aktuálnych správ z domova:

Osudný deň

Remiáš zomrel 29. apríla v roku 1996 krátko po 22.00 h, keď v jeho aute prišlo k výbuchu. Neskoršie vyšetrovanie odhalilo, že k výbuchu bolo použitých asi 200 gramov trhaviny. Bývalý policajt slúžil ako spojka medzi svedkom únosu Michala Kováča mladšieho Oskarom Fegyveresom a niekdajším novinárom Petrom Tóthom.

Smrť mala zastrašiť

„Róbert Remiáš sa stal obeťou úkladnej vraždy. Prišiel o život, keď pomáhal svojmu priateľovi, svedkovi, ktorý vypovedal o účasti štátneho orgánu a jeho predstaviteľov na únose a zavlečení syna prezidenta Michala Kováča. Smrť Róberta Remiáša mala zastrašiť všetkých, ktorí sa nechceli zmieriť s tým, že orgány štátu sa priamo podieľajú na zločine, a tých, ktorí nechceli, aby na Slovensku svojvôľa ľudí pri moci stála nad zákonom. Nezľakli sa,“ skonštatovala prezidentka.

Zdôraznila, že napriek zmenám po voľbách v roku 1998 ostáva skutočnosťou, že páchatelia a iniciátori tohto zločinu neboli dodnes potrestaní.

Ponúkame aj ďalšie zaujímavosti zo Slovenska:

Podpora matke

Vraždu Róberta Remiáša označil predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) za tragickú udalosť, ktorá aj po takom dlhom čase ostala nevyšetrená a vinníci nepotrestaní. Uviedol to na sociálnej sieti v súvislosti s 25. výročím vraždy.

„Nie je nič horšie, ako keď rodič prežije svoje dieťa, a nehovoriac o tom, keď sa to stane takýmto krutým spôsobom. Ja ako otec si to predstaviť neviem. Chcel by som vyjadriť podporu mojej kolegyni z parlamentu, poslankyni Anne Remiášovej a verím, že sa dočká spravodlivosti a vrahov jej syna stihne spravodlivý trest,“ uviedol Kollár.

Anna Remiášová je aktuálne poslankyňou parlamentu za OĽANO a podvečer smutného výročia si prišla uctiť smrť milovaného syna priamo na miesto činu. Teda na križovatku ulíc Botanická, Karloveská a Devínska cesta v Bratislave.

„Kým sa tak nestane, všetci budeme žiť s pocitom nesplateného dlhu najmä voči matke Róberta Remiáša, ale aj voči sebe,“ poznamenala aj Zuzana Čaputová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Tu nájdete niečo zo slovenskej politiky

Smutné výročie úkladnej vraždy
6
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM