Magazín Cestovanie

Koniec cestovateľskej slobody? Niektoré krajiny uvažujú o POVINNOM očkovaní proti COVID-19

Niektoré členské krajiny Európskej únie (EÚ) uvažujú o tom, že ľudí, ktorí nebudú očkovaní proti novému koronavírusu, by nemuseli pustiť na svoje územie.

Ilustračný obrázok k článku Koniec cestovateľskej slobody? Niektoré krajiny uvažujú o POVINNOM očkovaní proti COVID-19
Zdroj: TASR/AP
Mali by sme sa všetci očkovať proti COVID-19?

Budeme zahnaní do kúta? Niektoré krajiny zvažujú, že podmienkou vstupu na ich územie bude očkovanie proti koronavírusu. Alternatívou by mal byť aktuálny PCR test, uviedol to premiér Igor Matovič (OĽANO) pred zasadnutím ústredného krízového štábu (23. novembra).

„Buď sa preukážu očkovacím preukazom, alebo aktuálnym PCR testom. Zrejme takéto obmedzenia budú. Inak povedané, ľudia, ktorí sa rozhodnú dobrovoľne neočkovať, ostanú na Slovensku a v prípade cesty do zahraničia si zaplatia PCR test,“ povedal predseda vlády, pričom uviedol, že si vie predstaviť, že ochranným opatrením v rámci štátu by bolo, že by nezaočkované osoby museli nosiť rúško.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas zdôraznil, že očkovanie proti novému koronavírusu má byť dobrovoľné.

„Som zástanca toho, že tu by to malo byť na dobrovoľnej báze,“ komentoval s tým, že ľuďom by sa mali komunikovať plusy aj mínusy tohto očkovania. Podstatné z epidemiologického pohľadu je podľa Mikasa to, aby sa dali zaočkovať rizikové skupiny.

Premiér sa vyjadril aj k protipandemickému plánu koaličnej SaS. Ten je podľa jeho názoru skôr cestou do pekla. Ďalšie kolo plošného testovania, ktoré sa má uskutočniť v decembri, nemôže byť podľa Matoviča dobrovoľné, ako tomu bolo tento víkend (21. – 22. 11.).

Prvé kolo sa má uskutočniť 6. decembra a má byť celoplošné. Ďalšie dve by mali byť v mestách a obciach, ktoré z prvého kola vyjdú ako problematické.

„Rôzne zložky štátu, ktoré sa budú podieľať na plánovaní, majú prísť do stredy (25.11.) s návrhom, ako zrealizovať osem miliónov testov v priebehu troch decembrových víkendov,“ povedal Matovič. Viac podrobností k testovaniu nepovedal.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM