Rôzne

Koniec plytvaniu potravinami! Nepredané jedlo nasýti aj najchudobnejších

Novela zákona motivuje obchodné reťazce k darovaniu potravín a zároveň nepriamo napomáha predchádzať plytvaniu potravinami, ktoré môžu pomôcť ľuďom v núdzi.

Ilustračný obrázok k článku Koniec plytvaniu potravinami! Nepredané jedlo nasýti aj najchudobnejších
Zdroj: TASR

Od januára tohto roka sa pre obchodníkov zmenili doterajšie podmienky a nepredaný tovar môžu darovať väčšiemu počtu subjektov. Pre obchodníkov bol takýto tovar často nedaňovým výdavkom, a teda im neznižoval príjmy, z ktorých platia dane.

Nepredaný tovar

Donedávna, ak si chceli obchodníci darovaný tovar premietnuť do nákladov, museli splniť kritériá ako napríklad postupné znižovanie ceny, alebo museli mať aspoň nejaký príjem z predaja. Novela zákona o dani z príjmu situáciu zmenila.

„Od januára 2020 platí novela zákona o dani z príjmu, ktorá znamená, že je oveľa viac subjektov, ktorým možno nepredaný tovar darovať a zároveň si ho môže darca dať do svojich daňových výdavkov bez ďalších podmienok,“ priblížila Ailin Hanková zo Slovenskej komory daňových poradcov (SKDP).

V prípade tovaru, ktorý má stanovenú dobu trvanlivosti a ide o zásoby potravín, ho môže daňovník darovať okrem Potravinovej banky Slovenska aj iným subjektom. Ide o rozpočtové a príspevkové organizácie, iné verejnoprospešné subjekty, občianske združenia, neziskové organizácie, nadácie, obce, vyššie územné celky, záujmové združenia fyzických alebo právnických osôb, profesijné komory a niektoré ďalšie subjekty. Nutná je však ich registrácia ako výdajne potravín.

Darovanie potravín

Obdarované organizácie musia byť zamerané na verejnoprospešné účely ako napríklad ochranu a podporu zdravia, poskytovanie sociálnej pomoci, podporu a rozvoj športu, podporu zachovávania kultúrnych hodnôt, podporu vzdelávania, ochranu ľudských práv, ochranu životného prostredia, alebo aj na činnosti v oblasti vedy a výskumu, organizovanie dobrovoľníckej činnosti.

„Zásoby potravín je možné darovať aj registrovaným sociálnym podnikom, ktorých účel činnosti je zameraný na ochranu a podporu zdravia, poskytovanie sociálnej pomoci, podporu vzdelávania alebo organizovanie dobrovoľníckej činnosti,“ doplnila Hanková.

Zákon tiež daňovo motivuje obchodné reťazce k darovaniu potravín a zároveň nepriamo napomáha predchádzať plytvaniu potravinami, ktoré môžu pomôcť ľuďom v núdzi. Povinné darovanie potravín po dobe minimálnej trvanlivosti je pre reťazce naplánované od roku 2024.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM