Aktualizované ELA Zo Slovenska

KONIEC štátnej karantény, NÁVRAT všetkých detí do škôl a OTVORENIE hraníc do 16 krajín

Od stredy 10. júna sa ruší štátna karanténa a e-karanténa pre ľudí, ktorí prídu z 19 krajín, s ktorými má Slovensko voľné hranice.

Ilustračný obrázok k článku KONIEC štátnej karantény, NÁVRAT všetkých detí do škôl a OTVORENIE hraníc do 16 krajín
18
Galéria
Zdroj: TASR

Voľný pohyb sa rozšíri o ďalších 16 krajín. Pôjde o Nemecko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Bulharsko, Grécko, Cyprus, Malta, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Fínsko, Nórsko, Dánsko a Island. Konzílium odborníkov ich označilo ako bezpečné krajiny. V utorok o tom informoval premiér Igor Matovič (OĽaNO).

Voči týmto krajinám, ktorým sa otvoríme, otvárame akúkoľvek formu dopravu, uviedol premiér s tým, že sa obnoví aj letecká doprava.

Zmeny v karanténe

Ďalšou zmenou je, že od stredy 10. júna od 7:00 hod. sa ruší štátna karanténa a e-karanténa pre ľudí, ktorí prídu z 19 krajín, s ktorými má Slovensko voľné hranice.

Posledný júnový týždeň, ktorý je zároveň posledným pred letnými prázdninami, sa budú môcť do škôl vrátiť všetky deti – aj deti druhého stupňa základných škôl a stredoškoláci.

Koniec júna v škole

V základných školách sa od 15. júna obnovia kompletné triedy. Ruší sa povinné meranie teploty, ktoré bude už len náhodné. Deti nebudú musieť byť v skupinách po 15 či 20 a ruší sa aj zákaz „premiešavani­a“ detí.

Stredoškoláci a žiaci 6. až 9. ročníkov sa môžu vrátiť do škôl posledný júnový týždeň, bude to však dobrovoľné. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) predpokladá, že školy daný týždeň využijú na odovzdávanie vysvedčení a stretnutia s učiteľmi.

Gröhling uviedol, že počas tohto obdobia neodporúčajú učiteľom, aby žiakov skúšali. Od 15. júna bude prevádzka škôl stanovená na desať hodín, doteraz to bolo deväť.

Ruší sa aj zákaz školských hromadných akcií, dodržiavať sa majú nariadenia hlavného hygienika. Pridáva sa však nová podmienka, a to zverejnenie oznamu o tom, za akých podmienok dieťa, respektíve žiak nemôže vstúpiť do školy. Tento zoznam podľa ministra školstva musí byť umiestnený na vchodových dverách školy.

Hlavný hygienik Ján Mikas oznámil, že sa navýši počet ľudí na hromadných akciách na 500 osôb, od začiatku júla by to mohlo byť 1000 ľudí.

Rúšok sa čiastočne zbavíme

Rovnako sa zmenia aj podmienky pre nosenie ochranných rúšok na verejnosti. Od stredy bude nosenie rúšok na verejnosti do vzdialenosti dva metre len odporúčané, ak dôjde k stretnutiu s cudzími ľuďmi.

Vo vnútri budú rúška povinné, vrátane obchodov, MHD. Na pracovisku ostanú však len odporúčané, ak ľudia budú od seba vzdialení aspoň dva metre.

Čo sa týka nakupovania v nedeľu, obchody zostávajú naďalej zatvorené. Podľa Igora Matoviča je potrebné, aby naďalej ostal sanitačný deň na dezinfekciu obchodov.

Zmeny v reštauráciách

Od stredy 10. júna sa menia pravidlá pre vnútorné prevádzky a reštauračné zariadenia. Prevádzkovatelia si už nebudú musieť vyberať medzi maximálnym limitom jedného zákazníka na 10 štvorcových metrov (m2) či minimálnym rozstupom dvoch metrov medzi zákazníkmi, bude to len odporúčané.

V rámci ďalšej fázy uvoľňovania sa otvoria aj detské kútiky v obchodných centrách a nočné kluby.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM