ELA Rôzne

VEĽKÁ zmena na trhu so spotrebičmi: Biela technika nám ušetrí kopu peňazí!

Aj vy s nostalgiou spomínate na časy "tatramatiek", ktoré doslova preprali dlhé desaťročia, a boli opraviteľné? Je tu dobrá správa!

Ilustračný obrázok k článku VEĽKÁ zmena na trhu so spotrebičmi: Biela technika nám ušetrí kopu peňazí!
Zdroj: TASR

Už ich nebudeme musieť hneď vyhadzovať a ich životnosť by mala byť dlhšia. Reč je o bielej technike a spotrebičoch, ktoré pravidelne používame: práčky, chladničky, umývačky riadu, mrazničky…

Pretože časy, kedy práčka fungovala bez zádrhov aj 20 rokov, sú dávno preč. Už niekoľko rokov sa hovorí o tzv. kazítkach, ktoré výrobcovia implementujú do výrobkov a dávajú im limitovanú životnosť na niekoľko rokov. A akoby „zázrakom“ sa vám práve po uplynutí záruky výrobok pokazí.

Zásadná zmena

Od budúceho roka prichádza na trhu s bielou technikou zásadná zmena. V praxi to znamená, že v obchodoch budú len také spotrebiče, ktoré splnia požiadavky ekodizajnu. Práčky, umývačky riadu či chladničky bude možné opraviť aj po rokoch od kúpy.

Informuje o tom český portál Novinky.cz, ktorý vychádza z nových pravidiel schválených Európskou komisiou.

Problémom sú náhradné diely na staršie modely. Pri pokazení spotrebiča ho opravári nedokážu opraviť, a tak je človek nútený kúpiť nový hoc len pre malú a opraviteľnú poruchu.

Nevyhadzovať, opraviť!

Práve takémuto zbytočnému elektroodpadu, ktorý nájdeme neraz bizarne pohodený aj kdesi uprostred prírody, chce Európska únia zabrániť.

Už o necelý rok, od prvého marca 2021, budú musieť výrobcovia vybrané náhradné diely zaistiť až po dobu siedmich až desiatich rokov po skončení predaja konkrétneho spotrebiča.

Ako píše portál, informácie, ako postupovať pri oprave, dostanú všetky opravovne spotrebičov, a nie iba autorizované.

Poprední výrobcovia elektrospotrebičov však už teraz garantujú opraviteľnosť svojich výrobkov po dobu desiatich rokov. Práve životnosť a dlhá záruka sú pri kúpe rozhodujúce, keďže biela technika nepatrí medzi lacné záležitosti.

Ilustračné foto

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM