Webnoviny - Svet

Konsolidačný plán je podľa analytikov reálny

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Michal Burza BRATISLAVA 7. septembra (WEBNOVINY) – Avizovaný cieľ nového vládneho kabinetu stlačiť deficit verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu v roku 2013 je podľa analytikov po ohlásených konsolidačných opatreniach reálny. Otázkou je však vývoj ekonomiky v budúcnosti a nie je preto vylúčená ani ďalšia potreba uťahovania opaskov. „Navrhované zmeny by s pomocou rastúcej ekonomiky mohli zvrátiť trend súčasného deficitu a priblížiť sa k plánom pre nasledujúce roky. Je však možné, že celoeurópske škrtenie opaskov prinesie nižší rast slovenskej ekonomiky a navrhované zmeny nie sú posledné, ktoré nás čakajú,“ uviedol pre agentúru SITA analytik UniCredit Bank Slovakia Dávid Dereník.

Ako doplnil analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák, šance, že sa vláde podarí splniť konsolidačný ciel zvyšuje aj schválenie väčšiny opatrení už na začiatku volebného obdobia, pretože neskôr by to bolo čoraz náročnejšie. Ekonómovia však zároveň dodávajú, že schválením opatrení sa boj o znižovanie deficitu nekončí. „Výška deficitu je predovšetkým v rukách vlády a parlamentu. Kým príjmy sa nedajú ľubovoľne zvyšovať, výdavky sa dajú znižovať vždy,“ konštatoval Radovan Ďurana z inštitútu INESS. Dôležité tak bude dôsledne strážiť aj výdavkovú stránku rozpočtu a hľadať v nej aj ďalšie rezervy. „Z hľadiska udržateľnosti stavu verejných financií by bolo lepšie, ak by sa opatrenia ešte viac koncentrovali na výdavkovej strane,“ doplnil Eduard Hagara z ING Bank.

Konsolidačná snaha vlády by v budúcom roku mala vyústiť do zníženia deficitu verejných financií na úroveň 4,9 % hrubého domáceho produktu. V roku 2012 by sa mal deficit znížiť na 3,9 % výkonu ekonomiky a pod úroveň maastrichtských troch percent by sa mal dostať v roku 2013. Budúcoročná konsolidácia v sume 1,7 mld. eur z tohtoročného očakávaného schodku 7,8 % hrubého domáceho produktu by sa mala dosiahnuť tak šetrením, ako aj zvyšovaním príjmov rozpočtu. Zvyšovať sa tak podľa ohlásených opatrení bude napríklad daň z pridanej hodnoty z 19 % na 20 %, rušiť sa budú rôzne daňové a odvodové výnimky. Na strane výdavkov chce vláda okrem iného o desatinu zoškrtať bežné výdavky jednotlivých rozpočtových kapitol, šetriť chce aj na verejných obstarávaniach.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM