Zo Slovenska

Koronakríza položila podnikateľov na kolená: Máme najviac neplatičov DPH v histórii!

Podľa najnovších dát má štát o viac ako 40 % viac dlžníkov na DPH ako v roku 2019.

Ilustračný obrázok k článku Koronakríza položila podnikateľov na kolená: Máme najviac neplatičov DPH v histórii!
Zdroj: TASR/František Iván

Aktuálne štát eviduje najviac neplatičov dane z pridanej hodnoty (DPH) v histórii. Ide o 7 128 podni­kateľských subjektov. Podľa aktuálnej analýzy poradenskej spoločnosti Dun & Bradstreet môže byť dôvodom práve koronakríza.

Zoznam dlžníkov sa natiahol

Od februára minulého roka prestala finančná správa aktualizovať zoznam daňových dlžníkov, opätovne tak urobila na konci februára tohto roka. „Podľa najnovších dát má štát o viac ako 40 % viac dlžníkov na DPH ako v roku 2019, a zároveň o 27 % viac ako na konci roka 2014. Najčastejšie ide o spoločnosti s ručením obmedzeným, živnostníkov a akciové spoločnosti,“ uvádza analytička spoločnosti Petra Štěpánová.

Najviac podnikov, ktoré sa oneskorili v platbách štátu sú tie, ktorých tržby sa pohybujú v rozmedzí od nula do milióna eur, pričom najčastejšie podnikajú v nákladnej cestnej doprave, ostatných pomocných obchodných činnostiach a poradenských službách v oblasti podnikania a riadenia.

Najvyšší percentuálny podiel neplatičov DPH k celkovému počtu firiem majú Turčianske Teplice a Lučenec. Náskok má podľa Štěpánovej celý Bratislavský kraj nielen v pomere k celkovému počtu firiem, ale aj z hľadiska samotného počtu firiem.

„Okolie hlavného mesta eviduje dovedna 2 751 nespoľah­livých platcov DPH, čo sú štyri percentá zo všetkých podnikov v kraji. Hneď za ním sa nachádza Banskobystrický kraj, kde podľa dát neodviedlo daň 754 subjektov, a teda 3,64 % z celkového počtu podnikateľov,“ spresnila analytička. Dodáva, že najlepšie na tom je Trenčiansky kraj s 369 neplatič­mi DPH.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM