han Zo Slovenska

COVID automat sa opäť prefarbí: Od PONDELKA budeme mať dva okresy ZELENÉ!

Ako každý pondelok, aj ten najbližší (7. júna) sa bude niesť v duchu nového COVID automatu. Mapa Slovenska naberie znovu iné farby!

Ilustračný obrázok k článku COVID automat sa opäť prefarbí: Od PONDELKA budeme mať dva okresy ZELENÉ!
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

„Vláda aktuálne schvaľuje nové rozdelenie okresov v rámci COVID automatu,“ informuje portál tvnoviny.sk

Najnovšia mapa bude platná od pondelka 7. júna a čo je novinkou? Prvýkrát na nej budú dva zelené okresy, čo znamená, že sa dostali do tzv. monitoringu a už nie sú ani vo fáze ostražitosti.

Rozdelenie okresov

Červené okresy (druhý stupeň varovania)

Banská Štiavnica, Kysucké Nové Mesto, Myjava

Ružové okresy (prvý stupeň varovania)

Bardejov, Nové Mesto nad Váhom, Ružomberok, Skalica, Sobrance, Trenčín

Oranžové okresy (druhý stupeň ostražitosti)

Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Bytča, Čadca, Gelnica, Humenné, Ilava, Krupina, Levice, Liptovský Mikuláš, Medzilaborce, Námestovo, Piešťany, Poprad, Považská Bystrica, Rimavská Sobota, Rožňava, Senica, Snina, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Svidník, Trnava, Tvrdošín, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina, Zvolen,

Žlté okresy (prvý stupeň ostražitosti)

Bratislava I.-V., Brezno, Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Kežmarok, Komárno, Košice I.-IV., Košice-okolie, Levoča, Lučenec, Malacky, Martin, Michalovce, Nitra, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Poltár, Prešov, Prievidza, Púchov, Revúca, Sabinov, Senec, Stropkov, Topoľčany, Trebišov, Veľký Krtíš, Zlaté Moravce,

Zelené okresy (monitoring)

Šaľa, Turčianske Teplice

Koronavírus na Slovensku

Opatrenia pre bordové okresy:

Povinný respirátor v interiéri a rúško v exteriéri, ak sa do vzdialenosti dvoch metrov nachádzate pri cudzej osobe. Povolený je len okienkový predaj a donášky. Obchody sú otvorené, test povinný nie je.

Opatrenia pre červené okresy:

Povinný respirátor v interiéri a rúško v exteriéri, ak sa do vzdialenosti dvoch metrov nachádzate pri cudzej osobe. Okienkový predaj a donášky. Otvorené sú aj terasy s rozostupmi dva metre medzi stolmi. Obchody sú otvorené, test povinný nie je.

Opatrenia v ružovej fáze:

Povinný respirátor v interiéri a rúško v exteriéri, ak sa do vzdialenosti 2 metrov nachádzate pri cudzej osobe. Okienkový predaj a donášky jedla, otvorené sú aj terasy s rozostupmi dva metre medzi stolmi. Obchody sú otvorené, test povinný nie je.

Opatrenia v oranžovej fáze:

Povinné rúško v interiéri a rúško v exteriéri na hromadných podujatiach. Otvorené sú interiéry prevádzok pre najviac štyri osoby pri stole alebo osoby z jednej domácnosti, dvojmetrové rozostupy medzi stolmi. Otvorené obchody bez testu.

Opatrenia v žltej fáze:

Povinné rúško v interiéri a rúško v exteriéri na hromadných podujatiach. V nákupných centrách sú povinné hygienické opatrenia ako dezinfekcia rúk či pravidelná dezinfekcia priestorov. Okrem terás sú otvorené aj interiéry reštaurácií pre najviac šesť osôb pri jednom stole alebo osoby z jednej domácnosti, rozostupy medzi stolmi musia mať dva metre.

Opatrenia boli zhrnuté na webe TV Markíza, wwwtvnoviny.sk.

Všetko potrebné ku opatreniam pre daný týždeň NÁJDETE TU:

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM