Zo zahraničia

Koronavírus: Európa hlási už vyše 500 úmrtí!

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie pripustil, že hrozba vypuknutia pandémie v súvislosti so šírením koronavírusu na celom svete je „veľmi reálna“.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: Európa hlási už vyše 500 úmrtí!
23
Galéria

Nový koronavírus SARS-CoV-2 si v Európe vyžiadal už viac ako 500 obetí. Vyplýva to z najnovšej bilancie zverejnenej agentúrou AFP v pondelok podvečer, podľa ktorej Taliansko ako stále najviac zasiahnutá krajina v Európe zaznamenalo ďalší nárast úmrtí.

Vírus zabíja!

Talianska agentúra pre civilnú ochranu v pondelok informovala o 97 nových úmrtiach, čím sa počet obetí koronavírusu v Taliansku zvýšil na 463. Taliansko prijíma prísne opatrenia, ktorých uplatnením chce obmedziť alebo zastaviť šírenie koronavírusu.

Okrem Talianska zaznamenali úmrtia aj vo Francúzsku (25), Španielsku (29), Británii (5), Holandsku (3), Švajčiarsku (2) a Nemecku (2).

Prvé úmrtie v súvislosti s novým koronavírusom oznámila v pondelok Kanada. Ide o seniora, ktorý žil v domove dôchodcov Lynn Valley v meste North Vancouver.

Celkovo je v Kanade evidovaných 72 potvrdených či predpokladaných prípadov nákazy.

Libanončan vo veku 56 rokov zomrel v utorok vo svojej krajine po tom, ako sa nakazil novým druhom koronavírusu. Ide o prvé takéto úmrtie zaznamenané na území Libanonu, kde sa koronavírusom dosiaľ nakazilo 41 ľudí.

Počet ľudí nakazených koronavírusom v Taliansku stúpol na 9 172, čo je v porovnaní s údajmi z nedele nárast o 1 797 prípadov. Táto bilancia zahŕňa aj 724 ľudí, ktorí sa z akútneho respiračného ochorenia COVID-19 vyliečili. Talianska civilná ochrana informovala, že na jednotkách intenzívnej starostlivosti je hospitalizovaných 733 osôb.

Uzavreté mestá

Podľa bilancie vydanej v pondelok o 17:00 hod. SEČ od začiatku šírenia nákazy v decembri 2019 zaznamenali na svete celkovo 113 255 prípadov nakazenia koronavírusom SARS-CoV-2, a to na území 101 štátov. Nákaze podľahlo 3 964 ľudí. Za posledných 24 hodín bolo zaznamenaných 4 233 nových prípadov nakazenia a 173 nových úmrtí.

Nákazou je najviac zasiahnutý prosperujúci severotaliansky región Lombardsko, ktorý — spolu s okolitými regiónmi vrátane turisticky atraktívnych miest Miláno či Benátky — vláda v nedeľu uzavrela. Občania majú zákaz vstupovať na toto územie alebo odtiaľ odchádzať, ak nepreukážu, že na to majú závažný alebo naliehavý dôvod. Agentúra AFP však poznamenala, že napriek tomuto zákazu sa v pondelok voľne cestovalo do uzavretej oblasti i z nej.

Reálna hrozba

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondelok v Ženeve pripustil, že hrozba vypuknutia pandémie v súvislosti so šírením koronavírusu SARS-CoV-2 na celom svete je „veľmi reálna“. Súčasne však vyhlásil, že vírus je stále pod kontrolou.

WHO zároveň informovala o tom, že viac ako 70 percent zo všetkých infikovaných ľudí v Číne, odkiaľ sa nákaza rozšírila, sa už z ochorenia COVID-19 vyliečilo. Čína podľa slov Tedrosa epidémiu v krajine „dostáva pod kontrolu“.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM