Zo zahraničia

Koronavírus kosí aj Američanov: V Spojených štátoch mu podľahlo vyše 800-tisíc ľudí

USA sú držiteľom smutného rekordu. V súvislosti s koronavírusom evidujú najvyšší počet úmrtí na svete.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus kosí aj Američanov: V Spojených štátoch mu podľahlo vyše 800-tisíc ľudí
Zdroj: TASR/AP

Celkový počet úmrtí v súvislosti s novým koronavírusom presiahol v utorok v Spojených štátoch 800 000. Infor­movala o tom agentúra AP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU).

Počet dosiaľ zaznamenaných úmrtí na covid je tak v USA približne rovnaký celkovému počtu Američanov, ktorí každoročne zomierajú na srdcové choroby alebo v dôsledku cievnej mozgovej príhody.

Najviac na svete

Spojené štáty evidujú v súvislosti s koronavírusom najvyšší počet úmrtí na svete. Počet obyvateľov USA síce predstavuje približne štyri percentá svetovej populácie, avšak táto krajina hlási až 15 percent z 5,3 milióna známych úmrtí na koronavírus, ktoré zaznamenali vo všetkých krajinách sveta. Ako pripomína AP, skutočný počet obetí covidu však v USA a vo svete môže byť výrazne vyšší.

Plne zaočkovaných je proti koronavírusu zhruba 200 miliónov Američanov, čo predstavuje približne 60 percent tamojšej populácie. Podľa vedcov je to však podstatne menej, než je potrebné na to, aby bolo šírenie vírusu pod kontrolou.

Prečítajte si tiež

Čísla stúpajú

„Takmer všetci ľudia umierajúci na covid teraz zomierajú smrťou, ktorej sa dá predísť,“ povedal epidemiológ Bloombergovej školy verejného zdravia (JHSPH) Chris Beyrer. Dôvodom je podľa neho to, že nie sú zaočkovaní.

Ako pripomína AP, keď bola vakcína proti covidu prvýkrát uvedená na trh, počet obetí koronavírusu v USA predstavoval približne 300 000. V polovici júna dosiahol 600 000 a 1. októbra 700 000.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ilustračné foto

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM