Aktualizované Správy Rôzne

Kostoly sa zatvárajú! Veriaci sa budú musieť modliť doma, iba jedna cirkev bude mať bohoslužby

V slovenských kostoloch sa neuskutočnia verejné katolícke ani evanjelické bohoslužby.

Ilustračný obrázok k článku Kostoly sa zatvárajú! Veriaci sa budú musieť modliť doma, iba jedna cirkev bude mať bohoslužby
16
Galéria
Zdroj: TASR

Aj cirkev pristupuje k opatreniam, ktoré by mali zabrániť, aby sa šíril koronavírus.

Kostoly sa zatvoria

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) sa rozhodla, že dvere kostolov sa zatvoria. „KBS rešpektuje zákaz organizovania verejných podujatí v súvislosti s výskytom nového koronavírusu na Slovensku, preto sa v slovenských kostoloch najbližšie dva týždne neuskutočnia verejné katolícke bohoslužby,“ informoval predseda KBS Stanislav Zvolenský po 95. plenárnom zasadaní KBS v Čičmanoch.

Služby Božie sa na odporúčanie vlády SR vzhľadom na nový koronavírus nebudú konať najmenej dva týždne ani u evanjelikov. Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) o tom informuje v usmernení na svojom webe.

Služby Božie sa nebudú podľa ECAV konať 15. a 22. marca. Špeciálne opatrenia sa týkajú Večere Pánovej. Pri podávaní vína je podľa ECAV možné dočasne použiť jednorazové poháriky.

Zároveň je potrebné dbať na to, aby si každá osoba pred podávaním chleba dostatočne dezinfikovala ruky. „Večeru Pánovu možno podávať aj tak, že podávaný chlieb (oblátku) pred vložením do úst čiastočne namočíme vo víne,“ uviedli predstavitelia ECAV na svojom webe.

Pochovávať musia

Pohreby sa podľa usmernenia konať musia, treba však dodržiavať všetky odporúčané pravidlá hygieny a správania sa. „V liturgickej časti poriadku pohrebu je možné podľa vlastného uváženia skrátiť poriadok na nutné minimum,“ uviedli na svojom webe. Sobáše a krsty, ktoré sa už nedajú preložiť, sa môžu vykonať s dbaním na pravidlá hygieny.

ECAV odporúča, aby sa dva týždne nekonali ani biblické hodiny, spevokoly, mládeže a iné podobné podujatia. Neskôr sa môžu konať podľa pokynov verejných autorít a podľa miestnych okolností a „vlastného zodpovedného uváženia“.

Veriaci môžu podľa ECAV osobne počúvať Božie slovo z rozhlasu, z televízie, z archívov, ako aj na sociálnej sieti.

Bohosloslužby budú

Pravoslávna cirkev bude na Slovensku naďalej vykonávať bohoslužby „vrátane bozkávania ikon a prijímania z jedného kalicha“. Svojim veriacim pripomína cirkev nevyhnutnosť rovnocenného zabezpečovania svojich duchovných a materiálnych potrieb. TASR o tom informoval tajomník tlačového odboru Úradu metropolitnej rady Pravoslávnej cirkvi na Slovensku Peter Soroka.

Podľa Soroku je prijímanie obojakým spôsobom bezpečné a nevidia dôvod ho nateraz meniť. Veriaci budú mať tak k dispozícii pravoslávne chrámy aj počas opatrení v súvislosti s novým koronavírusom.

Bratislavské kostoly
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM