han Šport Ostatné športy

Koronavírus marí športovcom plány! Sú v ohrození aj olympijské hry v Tokiu?

Do začiatku letných olympijských hier v japonskom Tokiu zostáva menej ako polroka (24. júla - 9. augusta), no organizátorov desí koronavírus.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus marí športovcom plány! Sú v ohrození aj olympijské hry v Tokiu?
Zdroj: instagram

Smrteľné prepuknutie koronavírusu v čínskom meste Wu-chan by mohlo výrazne ovplyvniť prípravy najväčšieho športového podujatia tohto roku. Vírus infikoval viac ako 28-tisíc ľudí vo vyše 25 krajinách a vyžiadal si viac ako 560 obetí.

V Japonsku bolo nahlásených takmer 50 prípadov, vrátane 20 osôb z paluby výletnej lode, ktorá je v karanténe v Jokohame. "Som veľmi znepokojený tým, že šírenie infekčnej choroby by mohlo vrhnúť zlý tieň na samotné hry,“ uviedol šéf organizačného výboru OH 2020 Toširo Muto.

Organizátori majú strach

„Máme vážne obavy z rozšírenia vírusu. Dúfame však, že sa čoskoro situácia upokojí. Budeme úzko spolupracovať s Medzinárodným olympijským výborom, vládou a mestom, aby sme pomohli v boji proti tejto chorobe,“ dodal Muto. Do Tokia má namierené približne 11-tisíc športovcov a takmer milión návštevníkov počas každého dňa olympiády.

Fámy o zrušení hier

Pred pár dňami zaplavili internet správy o tom, že olympiáda je kvôli koronavírusu zrušená. Išlo však o falošný poplach, ktorý sa šíril sociálnymi sieťami. "Prijmeme vhodné opatrenia, aby príprava na olympijské hry pokračovala bez ich ovplyvnenia,“ povedal japonský predseda vlády Šinzo Abe.

Športové akcie dostali stopku

Pre koronavírus už zrušili marcový halový šampionát v Číne i olympijské kvalifikačné turnaje v boxe a bedmintone. Napriek vzrastajúcim obavám kompetentné orgány neuvažujú o zrušení samotných hier.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM