Správy Zo zahraničia

Koronavírusom sa nakazili už aj talianski politici či britská štátna tajomníčka

V Taliansku sa preukázalo nakazenie novým koronavírusom aj u politikoch, nakazenou je i poslankyňa britského parlamentu.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírusom sa nakazili už aj talianski politici či britská štátna tajomníčka
Zdroj: TASR

Novým koronavírusom sa nakazila štátna tajomníčka britského ministerstva zdravotníctva Nadine Dorriesová, ktorá je súčasne poslankyňou britského parlamentu.

Informovala o tom v utorok pred polnocou televízia Sky News, podľa ktorej ide o vôbec prvého britského poslanca infikovaného koronavírusom.

Na recepcii s premiérom

Zodpovedné úrady sa momentálne snažia identifikovať všetky osoby, ktoré s Dorriesovou prišli do kontaktu. Politička (62) ochorela deň po tom, ako sa zúčastnila ma recepcii organizovanej britským premiérom Borisom Johnsonom.

Nadine Dorriesová vo svojom vyhlásení uviedla, že testy u nej v utorok potvrdili prítomnosť vírusu. „Hneď, ako som sa to dozvedela, zaviedla som všetky odporúčané preventívne opatrenia a izolovala som sa vo svojom dome,“ uviedla štátna tajomníčka.

Na ministerstve zdravotníctva v Londýne má Dorriesová na starosti duševné zdravie, prevenciu samovrážd a bezpečnosť pacientov.

Podľa novín The Times sa Nadine Dorriesová minulý štvrtok zúčastnila na recepcii na v sídle britskej vlády na Downing Street v Londýne, ktorú organizoval premiér Boris Johnson. Na druhý deň ochorela.

V Británii v utorok evidovali už 382 prípadov nákazy, čo oproti predchádzajúcemu dňu predstavuje nárast o 54 prípadov. Šesť ľudí ochoreniu, ktoré vírus vyvoláva, podľahlo.

Nakazení už aj politici

Poslanec Claudio Pedrazzini sa stal prvým členom talianskeho parlamentu, u ktorého testy potvrdili nakazenie novým druhom koronavírusu. S odkazom na talianske médiá o tom informovala v stredu tlačová agentúra APA.

Pedrazziniho z provincie Lodi v Lombardsku, ktorá je ohniskom koronavírusovej epidémie v Taliansku, umiestnili do karantény. Podľa vlastných slov „sa má dobre“ a trpí len „miernou horúčkou“.

Členov talianskeho parlamentu, ktorí patria do tej istej zmiešanej frakcie ako Pedrazzini, medzitým vyzvali, aby sa podrobili prehliadkam.

V Taliansku sa preukázalo nakazenie novým koronavírusom aj u ďalších politikov a predstaviteľov. Patria medzi nich prezident regiónu Piemont Alberto Cirio, náčelník generálneho štábu armády Salvatore Farina či tajomník spoluvládnucej Demokratickej strany Nicola Zingaretti (na titulnej fotografii).

Zingaretti (54) oznámil v sobotu prostredníctvom videopríspevku na Facebooku, že sa má dobre, ale musí zatiaľ zostať v domácej karanténe. Ešte koncom februára pritom demonštratívne vystúpil s prípitkom v Miláne, centre koronavírusom výrazne postihnutého regiónu Lombardsko, a tvrdil, že nie je na mieste panika, pripomenula APA.

V utorok hlásili z Talianska už 631 úmrtí v dôsledku ochorenia spôsobovaného novým koronavírusom a nárast doterajšieho počtu nakazených na vyše 8500.

Napriek zhoršujúcej sa bilancii zaznamenalo najhoršie postihnuté Lombardsko i jeden úspech, keďže nepribudol ani jeden nový prípad v meste Codogno, kde sa nákaza 21. februára vyskytla prvýkrát.

„Zodpovedne sme dodržiavali dvojtýždňovú karanténu a teraz je vidieť výsledky, v ktoré sme dúfali. Ak sa budeme ucelene riadiť vládnymi nariadeniami, prekonáme túto krízu v priebehu niekoľkých týždňov,“ povedal miestny starosta Francesco Passerini.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM