Zo Slovenska

Kotlebovci blokovali rečnícky pult. Grendel im odkázal, že nie sú „vo fitku“

ĽSNS skončila s blokovaním rečníckeho pultu až po tom, ako sa premiér vrátil. O to kratšie však rečnil Mazurek.

Ilustračný obrázok k článku Kotlebovci blokovali rečnícky pult. Grendel im odkázal, že nie sú „vo fitku“
2
Galéria
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Poslanci z klubu ĽSNS zablokovali rečnícky pult v pléne Národnej rady (NR) SR. Tvrdia, že ho neuvoľnia, kým sa nevráti do pléna premiér Igor Matovič (OĽaNO).

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) ich vyzval, by nenapínali svaly a uvoľnili pult.

Blokáda

Poslanec Milan Mazurek (ĽSNS) v pléne argumentoval tým, že rovnaký postoj by zaujal aj Matovič, keby bol v opozícii. Chcú, aby bol prítomný pri vlastnom odvolávaní a vrátil sa zo svojho domu v Trnave do parlamentu. Grendel informoval, že premiér je na ceste. Kotlebovcom odkázal, že nie sú „vo fitku“.

Doteraz vystúpilo v pléne niekoľko rečníkov, medzi nimi premiér aj ministri. Aktívni sú v diskusii koaliční aj opoziční poslanci.

Matovič je späť

Matovič sa vrátil do pléna Národnej rady SR na diskusiu k návrhu na jeho odvolanie. ĽSNS tak skončila s blokovaním rečníckeho pultu, ku ktorému pristúpila preto, že žiadala účasť premiéra na rokovaní.

Poslanci pokračovali reakciami na vystúpenie Milana Mazureka (ĽSNS), ktorému počas blokovania pultu spustili časomieru. Pôvodne mal síce rečniť predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš, ale ten nebol v sále a tak prišiel na rad Mazurek.

Počas 30 minút, ktoré mal na vystúpenie, rečnil krátko. Väčšinu času len blokoval pult.

Reagovalo naňho okolo 30 poslancov. Poslanci Mazureka pochválili so slovami, že ticho bolo doposiaľ jeho najlepším prejavom.

Predseda ĽSNS Marian Kotleba poznamenal, že blokovanie schôdze malo význam, pretože v čase, kedy sa poslanci zapájali do diskusie k odvolávaniu premiéra, šéf vládneho kabinetu mohol ísť domov spať. Erik Tomáš (nezaradený) podotkol, že poslanci ĽSNS ukázali štýl Matovičovej opozičnej politiky.

Igor Kašper (Sme rodina) ocenil Mazurekov prejav. Ironicky ho poprosil do budúcna skrátiť vystúpenie. „Prax robí majstra, ja by som si želal, aby všetky prejavy boli také intelektuálne ako tento,“ podotkol Juraj Gyimesi (OĽaNO). Podobne ironické hodnotenie mali viacerí členovia vládnej koalície. Za prejav sa Mazurekovi poďakovali aj Sebastián Kozarec, Tomáš Šudík (obaja OĽaNO) či Peter Pčolinský (Sme rodina).

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM