ELA Správy Politika

Kovbojka po odchode SaS: Naď by ZVRACAL, opozícia je zdesená, Tabák nazvala Cigánikovú DEBČOU

Donedávna sa potľapkávali po sakách, potriasali si rukami, dnes si nevedia prísť na meno. I keď to medzi vládnymi stranami dlhšie vrie, kultúra sa z politiky za posledné dva dni úplne vytráca.

Ilustračný obrázok k článku Kovbojka po odchode SaS: Naď by ZVRACAL, opozícia je zdesená, Tabák nazvala Cigánikovú DEBČOU
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Poslanci Národnej rady (NR) SR za SaS nepomohli v stredu otvoriť riadnu schôdzu, pretože chceli vidieť, ako si koalícia predstavuje vládnutie. Ozrejmil to šéf SaS Richard Sulík, ktorý je už súčasťou ľavice.

Pokiaľ sa nepodarí otvoriť schôdzu ani v utorok (20. 9.), SaS chce iniciovať mimoriadnu schôdzu, na ktorej by sa rokovalo o pristúpení Švédska a Fínska do NATO a o ďalších dôležitých návrhoch, napríklad o zvládaní energetickej krízy.

Premiéra Hegera prekvapilo, že parlament nebol v stredu uznášaniaschopný. Pri otvorení schôdze počítal s podporou poslancov SaS. Podľa jeho slov boli dohodnutí.

Matovič prilepený na stoličke

Sulíka prekvapilo, že nikto z koalície s nimi nechcel rokovať. Pýtal sa, či toto všetko stojí za to, aby ostal minister financií Igor Matovič (OĽANO) „prilepený na svojej stoličke“. Dodal, že ak sa nepodarí dohodnúť na mimoriadnej schôdzi, SaS riadnu schôdzu napokon pomôže otvoriť, pretože nechce dlhodobo blokovať parlament.

„Chceli sme vidieť, ako si vládna koalícia predstavuje vládnutie, najmä tú časť, ktorá sa týka národnej rady, to znamená, ako chcú schvaľovať dôležité zákony, a chceli sme vidieť, či sú v stave otvoriť schôdzu,“ ozrejmil Sulík s tým, že najmä poslanci OĽANO by sa mali zamyslieť, že keď nie sú schopní otvoriť schôdzu, či je správne držať jedného človeka prilepeného na stoličke, ktorý je „osobne zodpovedný za väčšinu problémov, ktoré má vláda“.

Iný názor na konanie SaS má Romana Tabák, ktorú nedávno vykoplo OĽANO a útočisko našla v Sme rodina. Poslankyňa počas tlačovky SaS označila Sulíka za najväčšiu brzdu krajiny. Po slovnej prestrelke odkázala Jane Bittó Cigánikovej: „Ty buď ticho, ty debča,“ dodala.Viac sa dočítate TU.

Naď: Nechcem sa vyvracať

Začiatku schôdze sa zúčastnil aj minister obrany Jaroslav Naď. Už pred jej štartom bolo viditeľné, že mal výmenu názorov s niekoľkými poslancami SaS.

Na neotvorenie schôdze reagoval obzvlášť emotívne. Šéf silového rezortu na otázku, či sa pôjde pozrieť na saskársku tlačovku, reagoval pomerne ostro.

„Nejdem tam, mohol by som sa tak akurát vyvracať,“ odvetil minister pre Startitup.sk.

„Myslím si, že keď tu bolo 140 poslancov, tak by si mali svoje peniaze zaslúžiť tým, že by rokovali,“ okomentoval Naď a priznal: „Áno, naštvalo ma to.“

Kráľovské platy

Obštrukciu poslancov kritizuje aj šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová. „Poslanci Národnej rady majú kráľovský plat a skladali sľub, že budú pracovať len a len v záujme občanov SR. Akým záujmom slovenských občanov je, že sa nebudú prijímať zákony na pomoc ľuďom len preto, že sa niektorí poslanci rozhodli politikárčiť a robiť obštrukcie, čiže nepracovať?,“ skonštatovala v stanovisku.

Fico: Máme nefunkčnú vládnu koalíciu

Dnes sa to hemží tlačovkami, paralelne so saskárskou sa k téme vyjadrilo aj vedenie Smeru na čele s Robertom Ficom. „Máme nefunkčnú vládnu koalíciu, pretože v čase, keď krajina je v rozvrate a obrovské množstvo ľudí trpí a bude ešte viac trpieť kvôli neschopnosti vlády, tak nie sú schopní poslanci vládnej koalície vytvárať elementárnu väčšinu, ktorá je potrebná na prijímanie zákonov v parlamente,“ okomentoval Fico.

Hlas chce predčasné voľby

Vládna koalícia nedokázala dodať pri otvorení schôdze ani len všetkých svojich poslancov, riešením sú predčasné voľby. Vyhlásil to nezaradený poslanec a expremiér Peter Pellegrini po stredajších neúspešných pokusoch o otvorenie riadnej schôdze. Vyzval preto parlamentné strany na podporu zmeny Ústavy SR z dielne Sme rodina, ktorá by mohla umožniť vypísanie predčasných volieb.

„Vláda Eduarda Hegera (OĽANO) a ním vedená koalícia neodkázala do parlamentu priviesť ani len svojich 72 poslancov, ktorí deklarujú podporu vládnej koalície, a schôdzu sa ani na dva pokusy nepodarilo otvoriť,“ skonštatoval Pellegrini. Podotkol, že koalícia nedokázala riadne fungovať ani s ústavnou väčšinu.

Riešenie vidí v predčasných voľbách. Apeluje na poslancov, aby podporili zmenu ústavy týkajúcu sa skrátenia volebného obdobia NR SR. Následne by sa podľa neho malo zvolať rokovanie politických strán o prípadnom termíne predčasných volieb.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM