Webnoviny - Svet

Krajcer údajne reformy s biskupmi nekonzultuje

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Nina Bednáriková BRATISLAVA 19. augusta (WEBNOVINY) – Konferencia biskupov Slovenska (KBS) s poľutovaním zisťuje, že minister kultúry Daniel Krajcer zverejňuje isté úvahy na tému financovania cirkví bez predošlých konzultácií s nimi. „Za KBS zatiaľ nebol vymenovaný oficiálny tím. KBS však tieto kroky pripravuje. Bude tak činiť oficiálnou cestou, ktorá, ako veríme, umožní uzatvorenie čiastkovej zmluvy medzi SR a Svätou Stolicou o financovaní,“ uviedol dnes pre agentúru SITA hovorca KBS Jozef Kováčik.

Akýkoľvek možný model financovania cirkví si vyžaduje podľa ministra kultúry Daniela Krajcera súhlas ľudí, spoločnosti. „Akékoľvek riešenie môže byť len za predpokladu diskusie s cirkvami. Musí to vyústiť do širšej dohody. Nebude sa to určite riešiť tak, že vláda prijme rozsiahlu legislatívu, ktorá cirkvám niečo nariadi. Bude celospoločenská diskusia. Nebude to len exekutíva a registrované cirkvi. To je tak zásadná zmena postavenia cirkvi v spoločnosti, že sa musia k tomu vyjadrovať všetci,“ povedal v stredu Krajcer novinárom.

Strana SaS išla do volieb aj s témou zmeny financovania cirkví. Na začatí diskusie o možnej finančnej odluke cirkví od štátu sa zhodli aj štyri koaličné strany. Najsilnejšia, katolícka cirkev, sa zmenám nebráni. Štát dnes prispieva najmä na platy duchovných.

V utorok rakúska katolícka tlačová agentúra písala o návrhoch na zmenu financovania cirkví na Slovensku. Napísala, že v SaS sa diskutuje o modeli, podľa ktorého by veriaci mali odvádzať okrem 18 percent daní z príjmov jedno percento pre cirkvi a náboženské spoločnosti. Krajcer podľa rakúskej agentúry hovoril aj o alternatíve možného oddelenia cirkvi od štátu.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM