Zo Slovenska

Krajčovič: Seniorské hodiny sa neosvedčili! Dôchodcovia ich nevyužívajú, obchody sa blokujú

Kontraproduktívne sa podľa Krajčoviča ukázali počas prvej vlny aj takzvané seniorské hodiny. Seniori ich nevyužívajú a obchody sa tým blokujú, napríklad pre mamičky na materskej dovolenke.

Ilustračný obrázok k článku Krajčovič: Seniorské hodiny sa neosvedčili! Dôchodcovia ich nevyužívajú, obchody sa blokujú
Zdroj: TASR

Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) rešpektuje sprísnené opatrenia zavedené pre nový koronavírus, obchodníci ich budú reflektovať. Uviedol to Martin Krajčovič, predseda predstavenstva SAMO, v reakcii na opatrenia prijaté v nedeľu (11. 10.) ústredným krízovým štábom (ÚKŠ), ktoré majú byť platné od 15. októbra.

Nepoučení z prvej vlny

Výhradu však majú obchodníci podľa neho k tomu, že opatrenia sa zavádzajú bez konzultácie s dotknutými subjektmi. „Musíme však aj dodať, že takáto regulácia v obchode je skôr kontraproduktívna a jej zavádzanie je výsledkom nepoučenia sa z prvej vlny pandémie,“ zdôraznil.

Upozornil, že krízový štáb navrhuje ďalej regulovať obchodné prevádzky napriek tomu, že doposiaľ sa nepreukázalo šírenie vírusu v rámci obchodných prevádzok, keďže obchodníci, nad rámec regulácie štátu, prijali účinné hygienické a prevádzkové opatrenia.

„Najväčšiu výhradu máme však k nesystémovému zavádzaniu opatrení v duchu hesla ‚o nás bez nás‘. Od marca vyzývame vládu SR a krízový štáb, aby komunikovali zmeny s dotknutými subjektmi. Neprišlo k vyhodnoteniu opatrení z jari a na diskusiu sa nevyužil ani čas medzi prvou a druhou vlnou epidémie. Už od augusta sme evidovali zhoršovanie situácie, za SAMO sme žiadali osobne aj verejne účasť v krízovom štábe alebo aspoň konzultácie, aby sme vedeli s dostatočným predstihom pripraviť efektívne rozhodnutia vychádzajúce z praxe a nie rozhodnutia od zeleného stola, bez diskusie,“ zdôraznil.

Informoval, že obchodníci v piatok (9. 10.) opätovne žiadali o zaradenie zástupcu obchodu do krízového štábu alebo aspoň konzultácie v prípade zavádzania nových regulácií v obchode. Toto všetko ostáva bez odozvy a ÚKŠ opäť prijal nové opatrenia bez diskusie.

Seniorské hodiny

Kontraproduktívne sa podľa Krajčoviča ukázali počas prvej vlny aj takzvané seniorské hodiny, napriek tomu ich ÚKŠ opätovne navrhuje zaviesť. Seniori ich nevyužívajú a obchody sa tým blokujú, napríklad pre mamičky na materskej dovolenke, a následne po ich skončení sa z dôvodu regulácie zvyšuje koncentrácia zákazníkov.

„Dlhodobo upozorňujeme, že seniori využívajú tzv. one stop shopping, čiže potraviny a drogériu nakupujú na jednom mieste, preto zavádzať seniorské hodiny samostatne aj pre drogérie je úplne nelogické a neodôvodnené,“ podčiarkol predseda SAMO.

Krajčovič zdôraznil, že cieľ majú všetci rovnaký, a to chrániť zdravie a životy zákazníkov a zamestnancov. „Ak sa však nezmení prístup štátu, tak opäť budeme prijímať opatrenia, ktoré môžu mať oveľa negatívnejšie dosahy na ekonomiku a môžu byť menej účinné ako tie, ktoré by vznikli v diskusii s dotknutými subjektmi z praxe,“ poznamenal.

„Žiadame preto vládu SR, aby prehodnotila v nedeľu navrhovanú reguláciu zo strany ústredného krízového štábu, osobitne kontraproduktívne zavedenie seniorských hodín, ktoré sa v praxi neosvedčili. Zároveň žiadame, aby sa opatrenia neprijímali celoplošne, ale podľa miery rizika šírenia nákazy v jednotlivých odvetviach a aby sa efektivita a zavádzanie opatrení diskutovali s dotknutými subjektmi a tie sa ich nedozvedali iba z tlačových besied,“ dodal Krajčovič.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM