Jakub Forgács Zo Slovenska

KRÁSNE, čo sa chystá na Slovensku: Hrady spojí SVETELNÝ signál a vy môžete byť pri tom

Po minulom ročníku sa organizátori nevšedného podujatia tešia aj oficiálnemu zapojeniu banskobystrickej Vartovky.

Ilustračný obrázok k článku KRÁSNE, čo sa chystá na Slovensku: Hrady spojí SVETELNÝ signál a vy môžete byť pri tom
10
Galéria
Zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus

Hrady Pohronskej hradnej cesty boli v minulosti medzi sebou vo vizuálnom spojení. Tvorili strážnu a signalizačnú sústavu, ktorej úlohou bola ochrana stredoslovenských banských miest pred tureckým nebezpečenstvom. Prostredníctvom ohňových signálov sa týmto spôsobom informovali o blížiacom sa nepriateľovi.

Už v piatok 15. marca ich opäť spojí svetelný signál. V udalosti na sociálnej sieti o tom informoval tím Oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko.

Podujatie sa uskutoční tento rok už po štvrtýkrát

Desiatka zapojených miest

Do akcie sú podľa slov organizátorov zapojené Pustý hrad, Vartovka v Krupine, Vartovka v Banskej Bystrici, Hrad Revište, Hrad Šášov, Hrad Teplica, Zvolenský zámok, zaniknutý hrad Peťuša, zaniknutý Hrad Žákyl a Sitno.

Po minulom ročníku sa organizátori tešia aj oficiálnemu zapojeniu banskobystrickej Vartovky. Práve z nej sa bude sledovať signál na Pustom hrade, pričom odchod so sprievodcom je o 16.00 hod. spred Radnice na Námestí SNP a účasť je bezplatná.

Za žiary reflektorov

Svetelný signál bude vyslaný o 18.00 hod. z každého stanoviska. „Nebudeme však zakladať ohne, použijeme reflektory, či silné baterky a čelovky. Ak ste zvedaví, ako to dopadne a máte odvahu na ľahkú túru aj vo večerných hodinách, pridajte sa k nám. Určite si nezabudnite čelovku či silnú baterku, je možné, že aj vaše svetlo doputuje na vedľajší hrad,“ píšu organizátori, ktorí upozorňujú, že účasť je na vlastnú zodpovednosť.

V prípade, že situácia alebo počasie nebude umožňovať podujatie zorganizovať, budú o tom organizátori informovať na facebookovom profile @Pohronská hradná cesta a @Central Slovakia.

Zábery z minulých ročníkov podujatia nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Svetelný signál opäť spojil hrady popri Hrone
10
Galéria
Zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM