Zlatica Gregorová Rôzne

Kreatívny KURZ: Vyrobte si originálny vianočný pozdrav, VIDEO

Vianoce sa blížia krkolomným tempom a tak si treba všetko potrebné vopred zaobstarať. Ak máte šikovné ruky, môžete sa inšpirovať.

Zdroj: YouTube.com

Prinášame vám návod na to, ako si vytvoriť vianočný pozdrav s vlastnoručným rukopisom, ako ho zverejnil kanál Craft Videos. Aj keď sa môže zdať, že príprava pozdravu vám zaberie veľa času, nie je to tak. Podľa nášho postupu ho budete mať hotový raz-dva.

Dva v jednom

Originálny pozdrav sa skladá z dvoch častí. Jedna je vonkajšia, tá druhá sa neskôr vlepí dovnútra prvej. Ako na to?

Potrebujete: vonkajší ozdobný papier ( 21× 29 cm), vnútorný papier (17 x25 cm), dekoratívne samolepky, ceruzku, lepidlo

Postup

Prvý papier si najprv preložíme na polovicu. Preloženú časť si riadne prejdeme pravítkom alebo prstom, aby doliehala na druhú časť papiera. Zložený papier si potom položíme na pracovný stôl tak, akoby sme chceli otvoriť knihu. Na jeho vonkajšiu stranu si nakreslíme rôzne vianočné motívy, ktoré môžeme ozdobiť podľa vlastnej fantázie vianočnými samolepkami. Hotovú prvú časť pozdravu si odložíme na bok.

Vezmeme si ďalší papier a taktiež ho preložíme na polovicu. Položíme si ho opäť na stôl tak, aby sa dal otvárať ako kniha. Zoberieme si pravítko a priložíme ho na pozdrav. Zhora si odmeriame 3 cm a na ľavej (spojenej) časti pozdravu si naznačíme ceruzkou čiarku. To isté urobíme aj druhýkrát a rovnako nameriame a poznačíme vzdialenosť 3 cm. Tretie meranie urobíme tak, že bude vzdialené od posledného značenia 4 cm. Piatu značku si ceruzkou urobíme vo vzdialenosti 5 cm pod treťou čiarkou. 2 cm odspodu zostanú prázdne.

Pokračujeme tak, že si opäť vezmeme pravítko a z prvého naznačeného bodu potiahneme 3 cm dlhú čiaru, tak, ako vidieť na priloženom videu. Z druhého bodu vedieme ceruzkou 4 cm dlhú čiaru, z tretieho bodu 5 cm a rovnako aj zo štvrtého naznačeného bodu nakreslíme ceruzkou 5 cm dlhú vodorovnú čiaru. Na pozdrave tak máme ceruzkou nakreslené 4 čiary.

Do pozdravu zastrihneme nožnicami presne podľa vopred nakreslených čiar.

Potom si pri jednotlivých zástrihoch (okrem prvého zhora a posledného zdola) priložíme pravítko a spojené časti jednoducho k nemu preložíme, (ohneme ich). Potom pozdrav otvoríme a znova všetky spoje preložíme dovnútra.

Originálne dielo

Ak papier znova otvoríme, vzniknú nám v strede tri akoby poschodia (balíčky). Tie si potom vyfarbíme podľa fantázie alebo ich dozdobíme papierovými páskami. Nezabudneme ani na pozadie, ktoré si taktiež dotvoríme. Po skončení zdobenia si celú prednú stranu druhého pozdravu oblepíme lepidlom a prilepíme dovnútra prvého pozdravu. Rovnako prilepíme aj jeho zadnú stranu, takže po otvorení máme dva pozdravy v jednom. Okraje poriadne pritisneme, necháme vyschnúť a potom sa už len radujeme z originálneho di­ela.

Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM