Eliška Šándorová Rôzne

Kreslení dôchodcovia: Tom a Jerry bavia svet už 77 rokov!

V roku 1940 mali kreslené postavičky Tom a Jerry v americkom Hollywoode svetovú premiéru. Vedeli ste, že pôvodne sa volali inak?

Ilustračný obrázok k článku Kreslení dôchodcovia: Tom a Jerry bavia svet už 77 rokov!
8
Galéria
Zdroj: Facebook

Mačky sú pre myši v reálnom živote hrozbou. A práve takéto „kamarátske“ zvieracie spolunažívanie uzrelo svetlo sveta 10. februára pred 77 rokmi. Pre filmové štúdio MGM vytvorila podarenú dvojicu Toma Jerryho animátorská dvojica William Hanna a Joseph Barbera.

Volali sa inak

Americký animovaný seriál bol nakrútený v rokoch 1940 až 1967. Je to najúspešnejší kreslený seriál na svete, ktorý dodnes milujú nielen deti, ale aj dospelí. Tom je kocúr, neustále naháňa myšiaka Jerryho. Ten na oplátku robí kocúrovi naschvály.

V prvom diele Ako kocúr dostal padáka, ktorý vznikol 10. septembra 1940, sa ešte kocúr a myšiak volali Jasper a Jynx.

Mená Tom a Jerry dostali až v druhom diele. Ďalšia zaujímavosť je, že keďže kresliari spoločnosti MGM neboli dostatočne výkonní, spoločnosť zadávala zákazky na výrobu dielov ďalším spoločnostiam.

V rokoch 1961 – 1962 medzi ne patril Rembrandt Films Williama L. Snydera, ktorý pôsobil v Prahe, a na výrobe sa podieľali českí kresliari zo spoločnosti Bratři v triku. Celkom vytvorili 13 epizód, ktoré však bývajú hodnotené ako menej podarené.

Rasistická dvojica?

V mnohých dieloch sa okrem hlavných postáv objavujú ešte ďalšie postavy, napríklad malý šedý myšiak Tuffy, kačiatko, čierny kocúr Butch, či dva buldogy – Spike a Tyke. Veľakrát sa tu objavuje aj ich majiteľka. Áno, to je tá, ktorej vidieť iba afroamerické nohy. A práve ona sa stala terčom problémov.

Odoberatelia streamovacej služby Amazonu, ktorá umožňuje sťahovanie filmov, sú konfrontovaní s upozornením, že rozprávky Tom a Jerry obsahujú „etnické a rasové predsudky, ktoré boli kedysi bežné v americkej spoločnosti.“

Tento oznam vznikol zrejme kvôli spomínanej čiernej slúžke známej ako mamka Dve Topánky (Two Shoes). Podsaditá černoška stredného veku, ktorej tvár je zobrazená iba raz – táto postava je všeobecne prijímaná ako rasistický stereotyp slúžky bieleho úradníka.

„Takéto zobrazenie bolo zlé vtedy a je zlé aj dnes,“ dodáva varovanie Amazonu. Ani to však nebránilo úspechu rozprávky. V roku 2005 bol natočený celovečerný film Tom a Jerry letia na Mars (Tom and Jerry Blast Off to Mars).

Tom a Jerry
8
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM