han Cestovanie

KRUTÁ realita sa ukázala naplno: Každý druhý Slovák môže na dovolenku ZABUDNÚŤ!

Blíži sa leto, čas dovoleniek, ale pre mnohých Slovákov je také niečo len zbožným želaním. Skutočnosť je, žiaľ, úplne iná. Prieskum odkryl to, že veľa ľudí nebude dovolenkovať.

Ilustračný obrázok k článku KRUTÁ realita sa ukázala naplno: Každý druhý Slovák môže na dovolenku ZABUDNÚŤ!
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Máte v pláne tento rok dovolenkovať mimo svojho bydliska? Ak sa niekam chystáte, bude to doma či v zahraničí? Ako plánujete stráviť svoju letný oddych? Aký je váš rozpočet na tohtoročnú dovolenku?

Na tieto otázky sme sa pýtali Slovákov v prieskume pre tohtoročnú letnú sezónu.

Väčšina z nás zostáva doma

„Prieskum sme realizovali s agentúrou Focus v závere mája, tesne pred štartom letnej sezóny, aby sme zachytili aktuálnu cestovateľskú náladu Slovákov,“ hovorí Ivan Bobošík, PR konzultant poisťovne Groupama.

Dáta z prieskumu naznačujú, že každý druhý Slovák zostáva tento rok doma a dovolenku neplánuje. Respondenti, ktorí dovolenku plánujú (48%), „sú prevažne v mladšom a strednom veku, s vyšším vzdelaním, z nemanuálnych profesií, podnikatelia a živnostníci. Celkovo ide o skupinu ľudí s vyššími mesačnými príjmami domácnosti nad 1600 EUR,“ vysvetľuje riaditeľ agentúry Focus, Martin Slosiarik.

Zároveň platí, že ak sa už ľudia na dovolenku chystajú, v drvivej väčšine je to na 5 a viac dní (81%).

Lákadlom je more a turistika

Tatry, Gemer či Zemplínska Šírava pre toto leto asi nebudú veľkým lákadlom. Doma sa chystá dovolenkovať menej ako polovica respondentov, ktorí dovolenku tento rok plánujú (40%). Tí sa najviac tešia na chaty, turistiku na horách či kúpaliská a aquaparky.

Pre dovolenkujúcich, ktorí sa chystajú do zahraničia (60%), je cieľ ich dovolenky jednoznačný. Takmer všetci, ktorí budú dovolenkovať v zahraničí, plánujú cestovať za morom (85%).

Poznávacie zájazdy či návšteva rodiny nepatria medzi preferované spôsoby, ako tráviť letnú dovolenku a plánuje ich len 14%, resp. 9% dovolenkujúcich v zahraničí.

Aký rozpočet majú Slováci tento rok na dovolenku?

Asi nie je prekvapením, že dovolenkujúci v zahraničí majú pripravený väčší rozpočet ako dovolenkujúci na Slovensku. Takmer všetci respondenti (82%), ktorí budú tráviť dovolenku na Slovensku, plánujú minúť najviac 1000 EUR.

Naopak, takmer tri štvrtiny ľudí (67%), ktorí sa chystajú na dovolenku do zahraničia, počítajú s celkovými nákladmi nad 1000 EUR. Pätina z nich dokonca plánuje minúť viac ako 2000 EUR.

Dovolenka na Slovensku tak bude podľa očakávaní respondentov výrazne lacnejšia.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM