Eliška Šándorová Zo Slovenska

Kto je najbohatší Slovák? Forbes zverejnil rebríček slovenských milionárov

Rebríčku najbohatších našincov, ktorý zostavil magazín Forbes, kraľujú dvaja miliardári. Kým prvý žije u susedov, druhý ostal verný Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Kto je najbohatší Slovák? Forbes zverejnil rebríček slovenských milionárov
Zdroj: Dnes24/TASR

Slovenská edícia časopisu Forbes zverejňuje každý rok rebríček najbohatších Slovákov. Tento rok sa mierne zamiešali karty. Takpovediac „skokanom“ roka, ktorému pribudlo na konto niekoľko núl, je majiteľ HB Reavis Ivan Chrenko. To z neho urobilo nového miliardára.

Kráľ Babiš

Najbohatším Slovákom, ktorý si drží svoju pozíciu, je opäť český minister financií Andrej Babiš. Rodák z Bratislavy si oproti minulému roku polepšil o 220 miliónov eur a jeho majetok dosahuje takmer 2,6 miliardy eur.

Do koncernu Agrofert patrí takmer 250 firiem z rôznych sektorov. Vlani sa mu darilo najmä v oblasti potravinárstva a chémie. Od júna 2013 je Babiš prostredníctvom Agrofertu majiteľom celoštátnych denníkov Lidové noviny a Mladá fronta DNES a ďalších médií koncernu MAFRA.

Podľa finančného časopisu Forbes predstavovalo jeho imanie v marci 2013 2 miliardy dolárov, čím sa stal 736. najbohatším človekom sveta.

Zdroj: TASR

Skokan Chrenko

Za Andrejom Babišom je spomínaný skokan roka – reklamný magnát Ivan Chrenko. Ten si prilepšil o 290 miliónov eur a jeho majetok sa odhaduje na 1,02 miliardy eur. Developérska spoločnosť je známa výstavbou budovy Apollo či Auparkmi.

Chrenko začínal v Šali, odkiaľ pochádza, ako podnikateľ s audiotechnikou a elektromontážnymi prácami. Neskôr spolu s partnermi vyrábali reproduktory značky Marsyas. HB Reavis Group začala ako AB Reavis začiatkom 90. rokov, Ivan Chrenko do nej vstúpil až v roku 1995. Firma sa podieľala na výstavbe prvých bratislavských biznis centier koncom deväťdesiatych ro­kov.

Rybár pred žralokmi

Trojke dominuje jeden zo zakladateľov investičnej skupiny Penta Investment Jaroslav Haščák. Rodák z obce Ďurková v okrese Stará Ľubovňa si medziročne prilepšil približne o 100 miliónov eur a jeho majetok dosahuje 630 miliónov eur. Pente sa darí najmä v zdravotníctve: poisťovňou Dôvera, sieťou lekární Dr. Max či nemocnicami Svet zdravia.

Životným biznisom rodáka z Heľpy, ktorého pri zostavovaní rebríčka miliardárov český Týden opísal ako „milého a neškodného strýka z vidieka“, bolo získanie podielu v ružomberskej celulózke. Reč je o štvrtom najbohatšom Slovákovi Milanovi Fiľovi. S majetkom 600 miliónov eur sa mu darí nielen v ružomberskej papierni, ale aj s potravinami. K mäsiarskemu Taurisu nedávno prikúpil Rybu Košice a distribučnú dcéru Calmar.

Zdroj: TASR

IT biznis

O piate a šieste miesto sa delia Tomáš Chrenek a Miroslav Trnka. Odhady ich majetku kolíšu na úrovni 590 miliónov eur. Chrenek, podobne ako Babiš, vymenil Slovensko za Českú republiku. Rodák z Nitry vlastní Moraviu Steel a v rámci nej predovšetkým Třinecké železárny.

Trnavčan Trnka je najznámejším zakladateľom globálneho výrobcu antivírusových programov Eset. Jeho spoluzakladatelia Peter Paško a Rudolf Hrubý patria s majetkom 570 miliónov eur na siedme a ôsme miesto.

„Celkový majetok 25 najbohatších Slovákov odhadujeme na 11,7 miliardy eur, čo zodpovedá takmer 15 percentám vlaňajšieho výkonu slovenskej ekonomiky. Alebo zrozumiteľnejšie – ak by sa ich majetok rozpočítal na všetkých obyvateľov Slovenska, na každého by pripadalo takmer 2200 eur. Firmám, ktoré majiteľom prinášajú bohatstvo, sa zväčša nadpriemerne darilo. Ťahal ich predovšetkým dobrý rast slovenskej aj českej ekonomiky, kde väčšina z nich pôsobí,“ píše Forbes vo svojom hodnotení.

Desiatku uzatvárajú Bratislavčania Jozef a Patrik Tkáčovci z impéria J&T. Majetok otca a syna je vo výške 520 miliónov eur. Spoluvlastníkom J&T Finance Group je dlhoročný kamarát mladšieho Tkáča Ivan Jakabovič. Finanční žraloci, ako ich mnohí titulujú, podnikajú najmä v privátnom bankovníctve, realitách a aj v mediálnej oblasti. Pod ich strechu patrí aj súkromná televízia JOJ.

Najbohatší Slováci
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM