Rastislav Búgel Zo Slovenska

Kto má nárok na 100-EUROVÝ príspevok? NOVINKA sa dotkne tisícov seniorov

Približne 14-tisíc seniorov bude mať nárok na zvýšený príspevok. Minister práce rozhodol o tom, že jeho výška bude dvojnásobná.

Ilustračný obrázok k článku Kto má nárok na 100-EUROVÝ príspevok? NOVINKA sa dotkne tisícov seniorov
Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš podpísal rozhodnutie, ktorým sa historicky po prvýkrát navýši dotácia na podporu rekondičných aktivít, a to až dvojnásobne. Informovalo o tom ministerstvo na svojom webe.

Šéf rezortu podpísal rozhodnutie vo štvrtok 8. februára.

"Týmto naša pomoc nekončí. Sme pripravení hľadať aj ďalšie finančné zdroje na tento veľmi obľúbený program,“ uviedol Erik Tomáš.

Bude ich viac?

Rekreáciu v zazmluvnených zariadeniach bude môcť využiť 14-tisíc seniorov. Ako však upozorňuje rezort, tento počet nie je konečný, nakoľko je pripravený hľadať ďalšie riešenia, aby sa počet prijímateľov do budúcna ešte navýšil.

Nárok na príspevok majú však len starobní dôchodcovia. Hlavnou podmienkou, ktorú musia splniť je, aby neboli zárobkovo činní.

O príspevok netreba žiadať

„Sumu 1,4 milióna eur si prerozdelia organizácie, ktoré rezort práce zazmluvnil ešte v roku 2023. Konkrétne sa jedná o Konfederáciu odborových zväzov SR, Odborový zväz potravinárov a Jednotu dôchodcov na Slovensku,“ informuje ministerstvo.

„Získanie príspevku bude pre seniorov jednoduché. Organizácie ako kúpele, hotely a iné rekreačné zariadenia, v ktorých dôchodcovia môže absolvovať rekreačný pobyt, sú zverejnené na stránkach zazmluvnených partnerov. Dôchodcovia o príspevok priamo nežiadajú. Vyberú si z ponúkaných zazmluvnených pobytov, ktorý je už zľavnený o 100 eur v cenníkovej cene,“ prezradil štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš.

Ide o tzv. mimosezónne pobyty v trvaní v priemere 5 dní, ktoré budú zamerané na rekondíciu. Ich cieľom je posilniť zdravotný stav a budovať spoločenskú integráciu seniorov.

Ministerstvo práce dodalo, že celková finančná alokácia rekondičných pobytov je financovaná z vlastných zdrojov rezortu práce.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM