Rôzne

Kto si to zlízol prvý? Na zmrzline si pochutnávali už pred stovkami rokov + KVÍZ

Leto si už bez vychladenej zmrzliny ani nevieme predstaviť. Vedeli ste však, že s obľúbenou pochúťkou sa spája aj viacero zaujímavostí?

Ilustračný obrázok k článku Kto si to zlízol prvý? Na zmrzline si pochutnávali už pred stovkami rokov  + KVÍZ
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Zmrzlinu milujú všetky generácie. Osviežujúca pochúťka sa vyrába v obrovskom množstve príchutí a vybrať si tak môže naozaj každý.

Niekto obľubuje strojovú točenú zmrzlinu, iný si vychutná poriadny kopček, ďalší naopak preferuje nanuky na paličke. Za letným osviežením však nájdete bohatú históriu.

Pochúťka, ktorá učarovala šľachte

Prapôvod zmrzliny by sme mohli hľadať v Číne, kde vynašli mliečnu ryžovú zmes chladenú snehom. Ďalšie zmienky siahajú do Egypta, Ríma a Indie. Traduje sa, že už starovekí rímski cisári posielali svojich otrokov do hôr po sneh a ľad. Ten následne dochucovali napríklad medom a vínom.

Vznik zmrzliny, ktorá sa podobá dnešnej, sa datuje do 10. storočia. Arabi si vtedy pochutnávali na chladenej hmote vyrábanej z mlieka, ktorú dochucovali ovocím.

Skutočný odklon od ochuteného snehu znamenal objav z roku 1550. Talian Blasius Villafranca zistil, že potraviny môže ľahko schladiť až na bod mrazu. Stačí ich posypať soľou a ľadom. Ozajstnej zmrzline tak už nič nestálo v ceste.

Pôvodne bola zmrzlina pokrmom šľachty. Ľad bol totiž veľmi drahý a prostý ľud si musel nechať zájsť chuť.

Ďalším skokom v rozšírení osviežujúcej pochúťky bolo vynájdenie ručného výrobníka zmrzliny v roku 1846. Prvá továreň na jej výrobu vznikla o 24 rokov neskôr v Londýne. Založili ju talianski prisťahovalci. Boom zmrzliny postupne zasiahol celý svet.

Pomohla náhoda

Tradičnú zmrzlinu si dnes nevieme predstaviť bez chrumkavého kornútka. Vedeli ste však, že za jeho objavom stála náhoda? V roku 1904 sa zmrzlinárovi v Amerike minuli misky, do ktorých sa zmrzlina podávala. Pomohol mu pekár z vedľajšieho stánku, ktorého napadlo zrolovať tortové oblátky.

Popularita zmrzliny stále rastie. V Európe sú rekordmanmi v spotrebe Švédi a Dáni (15 litrov na osobu). Celosvetovo sa osviežujúcej pochúťke najviac darí “za veľkou mlákou”. Priemerný Američan totiž ročne skonzumuje až 22 litrov zmrzliny.

Myslíte si, že svet lahodnej mrazenej pochúťky máte v malíčku? Otestujte si svoje vedomosti v našom kvíze!

Kliknite SEM: Zaujímavosti o obľúbenej zmrzline v 15 otázkach

V kvíze sa vám postupne zobrazí 15 otázok. Ku každej máte na výber z troch možností, správna je, samozrejme, vždy len jedna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 15 sekúnd.

Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.

Testujte a bavte sa

Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na Facebooku a pochváliť sa ním i vaším priateľom.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM