han Zo zahraničia

Kto zvíťazí vo vojne na Ukrajine? ŠESŤ z desiatich Európanov verí, že to bude tento štát!

Už to bude presne rok, čo ruské vojská vtrhli na Ukrajinu. V Európe sa konal veľký prieskum.

Ilustračný obrázok k článku Kto zvíťazí vo vojne na Ukrajine? ŠESŤ z desiatich Európanov verí, že to bude tento štát!
Zdroj: www.pixabay.com

Takmer rok od ruskej invázie na Ukrajinu je 61 percent Európanov presvedčených, že Kyjev vo vojne zvíťazí. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky naprieč členskými krajinami EÚ, ktorý zrealizovala nezávislá platforma eupinions. Vo štvrtok o tom informovala agentúra PA Media.

V prieskume, ktorý bol zverejnený v spolupráci s Nadáciou Kráľa Baudouina (KBF), 68 percent opýtaných uviedlo, že ruská útočná vojna ovplyvňuje aj ich, keďže je útokom na celú Európu. Väčšina respondentov tvrdí, že Ukrajina bojuje aj za obhajobu spoločných európskych hodnôt. S tvrdením, že Ukrajinci bojujú aj za slobodu a prosperitu Európy, súhlasí 62 percent účastníkov prieskumu.

„Táto jednota je dôležitým signálom.“ povedala šéfka platformy eupinions Isabell Hoffmannová z Bertelsmannovej nadácie.

Názor na sankcie

„Spoločné hodnoty sú základom podpory poskytovanej Ukrajine zo strany EÚ a jej členských štátov,“ zdôraznila. Dodala, že „čím dlhšie sa vojna bude vliecť, tým podstatnejšie je, aby Ukrajinci vedeli, že väčšina občanov EÚ uznáva ich úspechy“.

Najväčšie odlišnosti výsledky prieskumu ukázali v otázke účinnosti sankcií voči Rusku. Zatiaľ čo 40 percent ľudí ich považuje za efektívny nástroj, rovnaký počet ich vníma, práve naopak, ako neúčinné.

Okolo 20 percent opýtaných nemá vo veci jednoznačný názor. Presvedčenie, že zodpovednosť za vojnu na Ukrajine nesie Rusko, vyjadrilo 66 percent účastníkov prieskumu.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM