MAK Kultúra

SND v kríze. Nechcený riaditeľ Antala dal výpoveď. Dočasne ho povedie riaditeľ činohry

Zamestnanci ho nechceli, on tvrdohlavo vytrvával v dosadenej funkcii. Ministerstvo podľahlo tlaku, na miesto vypíše transparentné výberové konanie.

Ilustračný obrázok k článku SND v kríze. Nechcený riaditeľ Antala dal výpoveď. Dočasne ho povedie riaditeľ činohry
Zdroj: Facebook

Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Vladimír Antala dnes doručil ministerke kultúry Ľubici Laššákovej (Smer-SD) žiadosť o uvoľnenie z funkcie k 2. januáru z vážnych rodinných dôvodov.

Dočasne tak bude divadlo viesť súčasný riaditeľ Činohry SND Peter Kováč. „Riadne výberové konanie na obsadenie uvedenej pracovnej pozície bude v prvom polroku 2020," spresnil Pavol Čorba z kancelárie ministerky kultúry.

Ministerstvo tak nakoniec podľahlo tlaku zamestnancov divadla, ktorí trvali na transparentnom výberovom konaní.

Zamestnanci tiež nesúhlasili s Antalom na poste šéfa Prvej divadelnej scény. Antala sa stal generálnym riaditeľom, keď ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) odvolala v lete 2018 z tejto funkcie za zvláštnych okolností Mariána Chudovského.

Sľúbila, že na tento post vypíše konkurz, ale sľub nedodržala. V januári 2019 do funkcie generálneho riaditeľa SND vymenovala práve Antalu. Ako dôvod uviedla, že je „dobrý hospodár".

Laššákovej „bábka"

Toto rozhodnutie rozčúlilo nielen hercov ale aj ostatných zamestnancov divadla a pohoršilo aj väčšiu časť kultúrnej obce. Antalu vnímali ako bábku v rukách smeráckej ministerky Laššákovej, ktorej nomináciu ako aj prácu na ministerstve často kritizovali práve herci SND.

„Ide o princíp, že si sem zriaďovateľ len tak dosadí človeka, ktorý tu preňho bude robiť zákulisné veci a kryť sa za to, že je to zákonné," povedal po vymenovaní Antalu pre denník SME herec Emil Horváth. Umelcom činohry, opery, baletu ako aj ostatným zamestnancom divadla chýbala vízia, ako chce vôbec divadlo riadiť.

„Od generálneho riaditeľa kultúrnej inštitúcie by som očakával, že predstaví svoju víziu smerovania takej významnej inštitúcie, akou divadlo s baletom, operou a činohrou, je. Za celú sezónu sme ho nevideli," tvrdo kritizoval dosadenca Horváth.

Rad konfliktov

Pôsobenie Antalu v SND sprevádzalo niekoľko škandálov a najmä konfliktov s hercami. Zakázal napríklad šéfovi Činohry SND Michalovi Vajdičkovi vizuál plagátov k festivalu Eurokontext, kde bola použitá fotografia aj z protestov Za slušné Slovensko.

Antala napokon Vajdičku z funkcie šéfa Činohry SND odvolal a zdôvodnil to „manažérskymi zlyhaniami". Na jeho miesto menoval dramaturga Petra Kováča.

Odvolanie Vajdičku zdvihlo ďalšiu mohutnú vlnu protestov v radoch hercov, ktorí sa spojili s iniciatívou Stojíme pri kultúre a vyzvali ministerku Laššákovú na osobné stretnutie, ktorému sa dlhodobo vyhýbala. To sa uskutočnilo až na konci novembra.

„V prvom polroku 2020 bude vyhlásené riadne výberové konanie na post generálneho riaditeľa tejto vlajkovej kultúrnej inštitúcie," uviedlo ministerstvo kultúry a nového riaditeľa tak bude menovať až nový minister kultúry.

Kto je Peter Kováč

  • Absolvent Divadelnej fakulty VŠMU, odbor Filmová a divadelná veda.
  • Pôsobil ako dramaturg v niekoľkých slovenských divadlách – Divadlo J. G. Tajovského vo Zvolene, Divadlo SNP v Martine – dramaturg od roku 1987, od roku 1996 umelecký šéf, od roku 1998 riaditeľ.
  • V rokoch 2006 – 2008 viedol ako hlavný koordinátor projekt kandidatúry mesta Martin na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013.
  • V roku 2008 bol umeleckým šéfom Slovenského komorného divadla Martin.
  • Od septembra 2019 je riaditeľom Činohry SND.
  • Dramaturgicky pripravil viac ako sto divadelných inscenácií v rôznych slovenských divadlách. Ako scenárista a dramaturg sa podieľal na niekoľkých hraných a dokumentárnych filmoch, napríklad Robinson a Crusoe (2002), Povesti spod Karpát (2017), Casino.sk (2019), Zrod sveta divadla (2019).
  • Je autorom štúdií o divadle uverejnených v časopise Slovenské divadlo, Javisko a v divadelných bulletinoch.
  • Preložil viac ako tridsať divadelných hier, niekoľko kníh a esejí.
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM