Rôzne Zo Slovenska

KURIOZITA DŇA: Anton pestuje nevšedné rastliny, zaujmú fialové zemiaky

Citrónovník a baklažány patria k tým menej zaujímavým rastlinám, ktoré pestuje Anton Burda. V jeho záhrade nájdeme aj nevšedné fialové zemiaky.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Anton pestuje nevšedné rastliny, zaujmú fialové zemiaky
5
Galéria
Zdroj: TASR

Pestovateľ Anton Burda z Belej nad Cirochou v Sninskom okrese sa venuje svojej záľube, ktorú aj vyštudoval a v oblasti ktorej kedysi aj profesionálne pôsobil, od roku 1991. V jeho záhrade možno nájsť okrem tradičných rastlín aj tie menej špecifické pre túto oblasť, ako sú fialové zemiaky, rajčiakovec, citrónovník či melóny a baklažány.

„Chceme byť sebestační vo výžive, čo sa nám s manželkou aj darí, pretože si dokážeme všetko dochovať a dopestovať. Máme taký uzatvorený kolobeh. Nič u nás nevyjde nazmar,“ vysvetlil pre TASR dôvod, prečo sa pestovaniu doma začal venovať naplno. Nájsť uňho možno rôzne druhy zeleniny i ovocia, taktiež bylinky. Spomenul echinaceu, levanduľu, kapucínku, ale aj majorán. Pestuje tiež napríklad kustovnicu (goji) alebo aj kamčatské čučoriedky či citrónovú trávu. „Rád experimentujem,“ poznamenal.

Medzi netradičné plodiny možno zaradiť aj fialové zemiaky, ktoré v jeho záhrade vyrástli po tom, ako mu ich doniesla manželka z Rakúska. Z ôsmich kusov na začiatku má teraz úrodu v približne 18 mechoch. „Zaujímavá je na nich farba a rez, na ktorom sú fialové, to znamená, že majú protirakovinové účinky tak ako cvikla. Chcú viac trpezlivosti a nikdy nedajú takú úrodu ako bežné zemiaky. Tá chuť je trošku sýtejšia,“ priblížil s tým, že sa z nich dá pripraviť akýkoľvek pokrm. Vzrastovo sú menšie. Poznamenal, že keď sa uvaria, sú modré. Burda v tejto súvislosti spomenul, že jeho najväčší zemiak z bežných odrôd vážil 900 gramov.

Anton pestuje nevšedné rastliny, zaujmú fialové zemiaky
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM