Správy Zo zahraničia

KURIOZITA DŇA: Bocian žil DVA týždne so zobákom uväzneným v plechovke od koly

Hasiči vo francúzskom regióne Burgundsko vystopovali a oslobodili bociana, ktorý najmenej dva týždne žil so zobákom uviaznutým v plechovke od sladkého nápoja.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Bocian žil DVA týždne so zobákom uväzneným v plechovke od koly
Zdroj: Reprofoto/TikTok Paul Bubba

Hasičský zbor použil na lokalizáciu bociana dron, informovala v stredu agentúra DPA. Ako prvý operenca ešte 12. júna spozoroval v Charmoille v departemente Haute-Saône istý farmár, ktorý ho odfotografoval, ale nepodarilo sa mu pomôcť mu, pretože vták odletel.

So zobákom v plechovke

V záchrane bociana sa angažovala aj francúzska Liga na ochranu vtáctva (LPO), ktorej sa ho však nepodarilo nájsť. Nakoniec naňho upozornili školáci, ktorí boli v oblasti na výlete.

Ako spresnila televízia France 3, šlo o deti z materskej školy a školákov prvého stupňa školy v Mancey, ktoré na koncoročnom výlete loďou po rieke La Seille zbadali dva bociany, pričom si všimli, že jeden má zobák uväznený v plechovke od koly.

Učiteľky si toto zistenie spojili so statusmi, ktoré čítali na sociálnych sieťach, a následne kontaktovali LPO a hasičov.

Bocian strávil jednu noc v záchrannom centre a následne by mal byť prevezený do vtáčej rezervácie. Vzdialenosť prekonaná bocianom, ktorý takmer dva týždne nedokázal prijímať potravu ani vodu, je pozoruhodná, upozornila televízia France 3.

Bocian obletel sociálne siete

Mesto Faverney v departemente Haute-Saône, kde ho naposledy videli 16. júna, a obec La Truchre, kde sa našiel, sú totiž od seba vzdušnou čiarou vzdialené viac ako 150 kilometrov.

Príbeh tohto bociana dojal mnohých milovníkov zvierat. Na sociálne siete prenikol vďaka influencerovi z departementu Haute-Saône a rýchlo obletel aj celoštátne médiá.

Spoločnosť Coca-Cola, ktorej nápojová plechovka bocianovi spôsobila problémy, v tlačovej správe zaslanej médiám vyjadrila ľútosť nad utrpením bociana. Dodala, že „je to jasná pripomienka toho, do akej miery môže odpadky škodiť životnému prostrediu“.

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM