Rôzne

KURIOZITA DŇA: Do Falckého lesa v Nemecku putoval ďalší rys z bojnickej ZOO

Vo Falckom lese v Nemecku našiel svoj nový dom ďalší z rysov ostrovidov z Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Do Falckého lesa v Nemecku putoval ďalší rys z bojnickej ZOO
Zdroj: TASR

Samicu Labku na územie biosférickej rezervácie vypustili ešte uplynulý týždeň, v stredu (20.12.) ju nasledovala ďalšia samica, pôvodom zo Švajčiarska. Informovala hovorkyňa bojnickej zoo Simona Kubičková.

Labku previezli pracovníci do Nemecka z rehabilitačnej stanice bojnickej zoologickej záhrady. Celkovo išlo o ôsmeho vypusteného rysa v rámci projektu LIFE, z ktorých päť pochádza zo Slovenska. „Sme šťastní, že Labka dostala druhú šancu na život, dokonca s pridanou hodnotou a veľmi dôležitou úlohou. Má totiž s ďalšími zvieratami pomôcť zachrániť reštituovanú populáciu rysa v západnej Európe,“ povedal vedúci zoologického odboru Národnej zoo Bojnice Branislav Tám.

Labka pochádza z Národného parku Poloniny a jej rehabilitácia nebola podľa neho vôbec jednoduchá. „Napriek tomu z nej vyrástla veľká a silná samica s hmotnosťou viac ako 19 kilogramov. Samotný transport do Nemecka, ako aj jej vypustenie do voľnej prírody prebehli bez akýchkoľvek problémov,“ opísal.

„Pevne veríme, že sa Labka adaptuje na nové prostredie, tak ako všetky predchádzajúce rysy, čo budeme môcť hodnotiť prostredníctvom údajov z GPS/GSM telemetrického obojku, ktorým bola rovnako ako všetky predchádzajúce rysy označená,“ ozrejmila Kubičková.

Pokračovanie článku pod fotografiou.

Zdroj: TASR

Radosť zoo rovnako robí aj samica Kaja, ktorú vo Falckom lese vypustili po rehabilitácii v Bojniciach v predchádzajúcom roku. „Kaja v novom domove priviedla na svet dve mláďatá, samčekov Filou a Palu. Obaja sa s matkou naďalej zdržiavajú a pripravujú sa na osamostatnenie, ktoré ich čaká v úvode nasledujúceho apríla. Želáme všetkým rysom, aby sa im naďalej vo Falckom lese darilo,“ dodal Tám.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM