Svet

KURIOZITA DŇA: Drážďanská vianočná štóla zasýti takmer celé mesto

Drážďanské námestie Schlossplatz sa tak ako každý druhý adventný víkend pripravuje na veľkolepú udalosť. Vyše 150-tisíc návštevníkov si pochutná na pravej štóle.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Drážďanská vianočná štóla zasýti takmer celé mesto
Zdroj: TASR

Na titulnej fotografii cukrárka Vivien Schuchardová zhotovuje obrovskú vianočnú štólu 27. novembra 2016 v Drážďanoch. Tradičnú vianočnú pochúťku pripravili na 23. ročník festivalu drážďanskej štóle, ktorý sa v meste uskutoční 3. decembra 2016.

Vianočná štóla pochádza z Nemecka, kde ich existuje niekoľko variant. Iba tie, ktoré majú pečať Dresdner Christstollen, sú pravé drážďanské. Tie sa pečú od 20. storočia a na ich výrobu sa používajú vysoko kvalitné suroviny a prísne vybrané prísady.

Výsledkom je harmonická chuť hrozienok, masla, sladkých a horkých mandlí, kandizované pomarančové a citrónové kúsky kôry, ktoré sa dávajú do cesta spolu s múkou, vodou, droždím a štipkou soli.

Pravá drážďanská štóla je plná hrozienok musí obsahovať minimálne 650 gramov hrozienok na kilogram múky. A ako hovorí tradícia, bohato posypaná štóla práškovým cukrom pripomína narodeného Ježiška v plienkach.

Drážďanská štóla
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM