Rôzne Zo Slovenska

KURIOZITA DŇA: Hniezdo bociana na mestskom úrade upravili, vážilo viac ako tonu

Bocianie hniezdo, ktoré si už desaťročia stavali bociany v Spišskej Belej na budove tamojšieho mestského úradu, v piatok upravili. Urobili tak za pomoci zdvíhacej plošiny, keďže ide o hniezdo položené na najvyššom mieste a zároveň je zrejme aj najväčšie v regióne.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Hniezdo bociana na mestskom úrade upravili, vážilo viac ako tonu
9
Galéria
Zdroj: TASR

Riaditeľ Správy Pieninského národného parku (PIENAP) Vladimír Kĺč pre TASR uviedol, že podľa záznamov si začali toto hniezdo bociany stavať ešte v roku 1950 a za ten čas tam nazbierali 1120 kilogramov materiálu.

„Od začiatku sa s ním zrejme vôbec nehýbalo a materiál sa stále len prikladal. Premerali sme ho a na výšku má 120 centimetrov, dĺžka je 220 a šírka 160 centimetrov,“ priblížil Kĺč. Pre komín, na ktorom hniezdo stojí, je to podľa neho obrovská záťaž a hrozí tak aj narušenie jeho statiky. Práve preto bolo nutné hniezdo upraviť. V minulosti na hniezde vybudovali aj podložku, aby sa bocianovi lepšie zahniezdilo. „My ju teraz vyčistíme, zhodíme ten starý materiál a uložíme tam novú trávovú trsť a nový výplet, aby tam mohol bocian po dlhej ceste pohodlne zahniezdiť,“ doplnil Kĺč.

Pri rozoberaní hniezdnej podložky museli použiť aj krompáč, keďže vnútro bolo ešte zamrznuté. Okrem hliny, konárov a iných prírodných materiálov objavili v hniezde aj veľa rôznych káblov, klinový remeň, šnúry či netkanú textíliu, ale aj fólie. „Vďaka tejto úprave zabránime tomu, aby sa bocian do nejakej šnúry zamotal alebo si nejako inak ublížil, a zlepší sa tiež mikroklíma v hniezde,“ ozrejmil Kĺč.

Prvý údaj o zahniezdení bociana v Spišskej Belej je ešte z roku 1883, v meste sa nachádza viacero hniezd.

Zaujímavosťou na budove mestského úradu je napríklad to, že vlani tam ochranári pozorovali párenie bocianov a zaznamenali zakrúžkovanú samicu, ktorá sa síce párila v hniezde v Spišskej Belej, vajíčka však zniesla a mláďatá vychovala v neďalekých Bušovciach.

„Ide zrejme o nejakú nevernicu, ktorá odbehla a vrátila sa na svoje pôvodné hniezdo. Vďaka krúžkovaniu bocianov tak vieme napríklad vyvrátiť informácie o tom, že sú verní a majú celý život len jedného partnera,“ dodáva riaditeľ Správy PIENAP-u. Od roku 2000 sa v tomto hniezde narodilo už 46 mláďat.

Kĺč na záver dodal, že tento týždeň ide už o štvrté hniezdo, ktoré pred jarným príletom prvých jedincov museli v regióne upraviť. „Ďalšie dve sme zmenšovali v Plavnici, tam sa jedno ďalšie aj úplne zrušilo a tretie bolo nutné upraviť aj v neďalekej Chmeľnici,“ uzavrel.

Hniezdo bociana na mestskom úrade upravili: Vážilo viac ako tonu
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM