Kultúra Rôzne

KURIOZITA DŇA: Jeho umenie vyráža dych. Napriek tomu, že sochy tvorí z odpadu

Ľudia sú síce pánmi tvorstva, ale na planéte nie sú jediní. Sochy z odpadu portugalského umelca poukazujú na fakt, že prírodu si musíme viac vážiť.

Portugalský pouličný umelec Artur Bordalo vytvoril sériu unikátnych zvieracích sôch s názvom Trash animals – zvieratá z odpadu, aby poukázal na to, že pri hromadnom znečisťovaní planéty trpia zvieratá. Tie sa navyše nedokážu nijako brániť.

Materiál, ktorý použil, našiel na uliciach a skládkach, na inštaláciu využil opustené budovy. „Všade, kam len ľudské oko dohliadne, je odpad. Vytvárame viac, ako dokážeme spotrebovať, množstvo vecí končí na ulici, v prírode, lesoch, riekach, moriach,“ hovorí umelec, ktorý vystupuje pod pseudonymom Bordalo II.

PREČÍTAJTE SI: KURIOZITA DŇA: Nie je všetko tak, ako sa nám javí. Nad zrakom víťazí ilúzia

Osveta formou umenia

„Každý človek síce koná sám za seba, ale musí si v prvom rade uvedomiť, že toto nie je len jeho planéta, je planétou nás všetkých vrátane zvierat,“ myslí si predstaviteľ street artu spod Pyrenejí.

Koncept, ktorý kritizuje plytvanie, našiel podporu aj v Estónsku a USA, kde už Bordalo vystavoval svoje diela. „Vyhodené pneumatiky, nárazníky, elektronické spotrebiče nie sú len neestetickým prvkom okolia, ale vážne ohrozujú prostredie a zabíjajú zvieratá. Je zarážajúce, že proti tomu nerobíme takmer nič,“ dodáva.

PREČÍTAJTE SI: KURIOZITA DŇA: S týmto chlapíkom je svet razom farebnejší, krajší a plný umenia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM