Rôzne

KURIOZITA DŇA: Kde na Slovensku môžete vidieť obrieho anjela z hollywoodskeho filmu?

Pri atrakcii je aj informačná tabuľa opisujúca rekvizitu a nakrúcanie filmu.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Kde na Slovensku môžete vidieť obrieho anjela z hollywoodskeho filmu?
4
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

V americkom akčnom filme Za nepriateľskou líniou z roku 2001, ktorého dej sa odohráva počas vojny v Bosne, tvorí súčasť scén veľká socha anjela s odlomeným krídlom. Vidno ju v úvode filmu aj v záverečnej „strieľačke“.

Dnes možno tohto desaťmetrového anjela obdivovať v obci Háj v okrese Košice-okolie, kde sa z neho stala zaujímavá turistická atrakcia.

Láka turistov

Divácky úspešná vojnová dráma s Owenom Wilsonom a Genom Hackmanom sa totiž nakrúcala na Slovensku a filmári na konci venovali sochu práve obci Háj, ktorá sa nachádza v údolí Slovenského krasu. Anjel stojí v areáli miestneho cintorína vedľa kostola.

Starosta Hája Július Farkas potvrdzuje, že o túto kuriozitu majú veľký záujem turisti, ktorí zvyčajne smerujú aj k neďalekým Hájskym vodopádom.

„Sochu anjela navštevujú hlavne cez víkendy stovky ľudí z celého Slovenska aj zahraničia, či už z Maďarska, Poľska, Česka alebo iných krajín,“ uviedol pre TASR.

Odstrelené krídlo

Filmová rekvizita je vyrobená z polystyrénu a zvonku stvrdená cementáciou, aby vyzerala ako z kameňa. Anjel má na sebe stopy po guľkách, jedno krídlo má odstrelené.

Keďže ide o veľký, ale krehký výtvor, treba sa oň starať. „Samozrejme, potrebné sú opravy, náterom a lepením opravujeme dierky vytvorené počasím alebo vtákmi. Okolo sochy anjela sadíme okrasné rastliny a pravidelne kosíme,“ priblížil Farkas.

Pri atrakcii je aj informačná tabuľa opisujúca rekvizitu a nakrúcanie filmu. Filmový štáb mal podľa nej na tamojšom futbalovom štadióne svoje dielne a zariadenia na výrobu snehu.

„O anjela sa pôvodne sporili tri obce, ktoré sa nevedeli dohodnúť, komu má patriť. Hájčania to nakoniec vyhrali, lebo ponad obec oddávna vedie Anjelská cesta,“ uvádza text.

Filmová rekvizita socha anjela na cintoríne v obci Háj
4
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM