VOCH Rôzne

KURIOZITA DŇA: Neuveriteľné! Zatúlal sa k nám ružový pelikán

Na Slovensko priletel pelikán ružový. Unikátny hosť sa asi zatúlal.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Neuveriteľné! Zatúlal sa k nám ružový pelikán
6
Galéria

Vtáčí raj na východe Slovenska neprestáva prekvapovať. Aktuálne (vo štvrtok 21. 10.) bol na Senianskych rybníkoch v okrese Michalovce pozorovaný nevídaný hosť – pelikán ružový (Pelecanus onocrotalus). A máme o tom aj dôkazy!

Nemusí sa to už zopakovať!

Chránené vtáčie územie Senianske rybníky na rozhraní okresov Michalovce a Sobrance je najvýznamnejšou migračnou zastávkou pre vtáky zo širokého okolia. Za všetko hovorí aj pelikán, ktorý vás aktuálne na Zemplíne očarí.

,,V minulosti sa na tejto lokalite už niekoľkokrát zastavil, no vždy ide o nevšedné pozorovanie, ktoré sa nemusí len tak zopakovať," upozornili ornitológovia zo Senného.

,,Neustále sa nám potvrdzuje, že Chránené vtáčie územie Senianske rybníky je najvýznamnejšou migračnou zastávkou pre vtáky zo širokého okolia," zverejnila na svojom facebooku senianska pobočka Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Bir­dLife Slovensko.

Ďalšie kuriozity:

Prírodná rezervácia sa mu páči

Viete, že pelikán u nás už bol aj v roku 2006? V Národnej prírodnej rezervácii na rybníkoch pri Sennom lovil spolu s ostatným vtáctvom ryby. Podľa záberov je zrejmé, že rybníky na Zemplíne sa mu stále veľmi páčia.

Podľa ochranárov ho na Slovensku spozorovali aj v roku 1997, na rybníkoch pri Sennom to bolo v sedemdesiatych rokoch. A dnes zase.

Pozrite si krásavca na FOTKÁCH.

OBRAZOM: Pelikán ružový priletel do Senného
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM