Svet Zo zahraničia

KURIOZITA DŇA: Nielen pohreb či kremácia, vo Washingtone sa z mŕtvych stane kompost

Štát Washington sa tento týždeň stal prvým spomedzi subjektov americkej Únie, ktorý legalizoval transformáciu ľudských telesných pozostatkov na kompost. Bude s ňou možné začať v máji budúceho roku.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Nielen pohreb či kremácia, vo Washingtone sa z mŕtvych stane kompost
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Obyvateľom štátu Washington sa tak od budúceho roku rozšíria možnosti nakladania s telesnými pozostatkami o ekologickejšiu alternatívu než bežné pochovávanie či kremácia. Oba tieto spôsoby sú pre životné prostredie záťažou – v prvom prípade je nutné hrobové miesto, v druhom sa spotrebúva energia, vznikajú emisie a spopolnené pozostatky tiež treba niekam uložiť.

Metóda kremácie ľudských pozostatkov spočíva v ich „zrýchlenej a uzavretej premene na humus“. Pri zrode tejto metódy stála Katrina Spadeová, ktorá sa hľadaniu alternatív k tradičným spôsobom pochovávania do zeme venuje už desať rokov. Založila aj spoločnosť Recompose, ktorá jej metódu uvedie do praxe a na trh.

Podľa zverejnených informácií ide v podstate len o urýchlenie prirodzeného procesu rozkladu tela jeho umiestnením do nádoby naplnenej slamou, drevenými štiepkami a lucernou. V tejto kabíne sú ideálne podmienky, pokiaľ ide o vlhkosť a obsah kyslíka, aby baktérie mohli „robiť svoju prácu“.

„Na kompost sa zmení prakticky celé telo vrátane zubov a kostí,“ uviedla spoločnosť Recompose. Dodala, že počas kompostovania dôjde k niekoľkým „miešaniam“ obsahu kontajnera, takže sa vylúčia napríklad zubné výplne, kardiostimulátory a iné protézy, ktoré by neboli biologicky odbúrateľné.

Po približne 30 dňoch touto metódou vznikne asi jeden meter kubický humusu. Pozostalí ho môžu použiť vo vlastnej záhrade alebo doň zasadiť strom na pamiatku svojho príbuzného.

„Materiál, ktorý odovzdáme príbuzným, bude veľmi podobným tomu, čo si bežne kupujeme v záhradkárstve,“ uviedla spoločnosť Recompose.

Daná metóda sa testovala vlani na šiestich ľudských telách darovaných pred smrťou dobrovoľníkmi. Vedecké testy sa robili na univerzite štátu Washington.

Z technického hľadiska ide o postup podobný tomu, aký sa využíva už desaťročia v chovateľstve pri kompostovaní tiel dobytka, uviedla vedkyňa Lynne Carpenterová-Boggsová, ktorá sa špecializuje na výskum pôd a ktorý vysvetlila, že v technologickom postupe sa zmenilo len niekoľko prvkov, aby metóda bola spoločensky ešte prijateľnejšia.

Napriek tomu, ako konštatoval spravodajský portál LCI, cirkev je proti kompostovaniu ľudských pozostatkov, čo vyjadrila aj v oficiálnom stanovisku zaslanom zákonodarnému zboru štátu Washington.

Tamojší poslanci však zákon koncom apríla schválili a v utorok ho podpísal guvernér Jay Inslee, ktorý je jedným z uchádzačov o post kandidáta demokratov pre prezidentské voľby v roku 2020. Jeho kampaň pred primárkami sa sústreďuje na ochranu životného prostredia a boj proti zmenám klímy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM