Svet Správy Kultúra Zo zahraničia

KURIOZITA DŇA: Oktoberfest navštívilo v prvý víkend až 800-tisíc ľudí

Vyše 800 000 ľudí navštívilo prvý víkend pivných slávností Oktoberfest v nemeckom Mníchove. V nedeľu to oznámili organizátori s tým, že tento počet výrazne prevýšil vlaňajší otvárací víkend, keď svetoznáme slávnosti prilákali 600 000 návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Oktoberfest navštívilo v prvý víkend až 800-tisíc ľudí
7
Galéria
Zdroj: TASR

Vďaka dobrému počasiu sa obyvatelia bavorského Mníchova a zahraniční turisti prichádzajúci až z Austrálie – alebo z bližšieho Talianska či Švajčiarska – mohli spoločne zabávať na každoročných oslavách piva, dodali organizátori.

Hostia prišli na 185. ročník pivných slávností nielen smädní, ale aj hladní. Zjedli totiž 13 volov, o dva viac než vlani. Pivo tieklo „potokom“ – vypili ho státisíce litrov, informovala tlačová agentúra DPA.

Hostia mali tento rok cez víkend „väčší smäd“, poznamenal aj hovorca prevádzkovateľov Peter Inselkammer. Nielenže bol nával v pivných stanoch, ale pri vstupoch do nich stáli dlhé zástupy ľudí až do večera. V lunaparku s kolotočmi bolo tiež poriadne živo.

Prevádzkovatelia pivných stanov, predavači na trhu a účinkujúci umelci hovorili o „silnom začiatku“ slávností a zdali sa tržbami nadšení. „Teší ma takýto vynikajúci začiatok Oktoberfestu, vďaka tomu je človek ešte vzrušenejší,“ uviedol riaditeľ festivalu a námestník primátora Mníchova Josef Schmid.

Na najväčších slávnostiach svojho druhu na svete očakávajú do ich ukončenia – čo bude tento rok 7. októbra – približne šesť miliónov návštevníkov.

Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch, aj teraz sú na mieste konania Oktoberfestu z bezpečnostných dôvodov zakázané batohy a iné väčšie tašky.

Ceny zlatého moku išli aj tento rok hore – bežný návštevník zaplatí za litrový krígeľ špeciálneho piva vareného pre toto podujatie cenu do 11,50 eura, teda o 55 centov viac než vlani.

Oktoberfest navštívilo v prvý víkend až 800-tisíc ľudí
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM