Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pivovar pre Postřižiny hľadali aj u nás

Filmový architekt slávneho diela českého režiséra Menzla s názvom Postřižiny precestoval až 120 malých pivovarov, kým našiel ten pravý, kde sa nakoniec nakrúcal nezabudnuteľný príbeh.  

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pivovar pre Postřižiny hľadali aj u nás
Zdroj: TASR

Kto by si nepamätal poetické scény, keď „milostivá pani Maryška“ v podaní slovenskej herečky Magdy Vášáryovej žiadostivo pila pollitrák piva, vyliezla na vysoký komín, alebo keď sa kúpala v obrovskej pivovarníckej kadi. Film Postřižiny z roku 1980 je skutočným klenotom českej kinematografie a má dodnes veľký tábor fanúšikov v Česku i na Slovensku. Málokto však vie, ako ťažko jeho tvorcovia hľadali ideálne scény na nakrúcanie.  

Dlhé hľadanie

„Poetika filmových Postřižin dokáže očariť takmer všetky generácie divákov,“ píše český portál idnes.cz. Dodáva, že film patrí medzi ikonické diela najmä medzi milovníkmi piva, krásnych žien a jemného humoru. Nájsť vhodný pivovar na nakrúcanie poetického príbehu uprostred reálneho socializmu osemdesiatych rokov minulého storočia však bolo veľmi ťažké.    „Chceli sme pivovar, ktorý je malý a stále ešte funkčný. To však v tej dobe bol problém, pretože komunisti všetky malé pivovary zrušili. Vyrábalo sa len vo veľkých a tie malé už boli spustnuté,“ cituje idnes.cz slová režiséra Jiřího Menzla. O téme hovoril v jednom zo svojich posledných rozhovorov ešte pred svojou vážnou chorobou.   „Náš architekt obišiel asi 120 pivovarov aj na Slovensku, kým našiel ten pravý,“ dodal Menzl. Voľba padla na Dalešický pivovar na Vysočine. Diváci iste potvrdia, že to bol skvelý výber.  

Film ho (takmer) nezachránil

Idnes.cz píše, že Dalešický pivovar bol už v čase nakrúcania tri roky odstavený a hrozil mu podobný osud ruiny, ako ostatným podobným fabričkám v krajine. Našťastie ho filmári našli ešte v zachovanom stave, čo je vidieť aj vo filme.       „Aj keď sa film stal hneď po uvedení klenotom českej kinematografie, pivovar začal upadať do zabudnutia,“ píše idnes.cz. Našťastie sa po dvadsiatich rokoch chátrania našli noví majitelia, ktorí ho kúpili a citlivo zrekonštruovali.   Portál cituje slová režiséra Menzla, že zachovanie pivovaru, ktorý bol už odsúdený na zánik, považuje za jedno zo svojich najväčších vyznamenaní. „Keď človek dostane nejaké ocenenie na festivaloch, je to pekné, ale na to sa zabudne. Ale ten pivovar vďaka pánovi Hrabalovi a tomu filmu, stále existuje. A na to som naozaj pyšný,“ cituje režisérove slová idnes.cz.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM