ELA Zo zahraničia

KURIOZITA DŇA: Polícia prepustila na slobodu HOLUBA, považovali ho za čínskeho špióna

Kým polícia prípad vyšetrovala, vtáka držali v klietke v mestskej veterinárnej nemocnici.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Polícia prepustila na slobodu HOLUBA, považovali ho za čínskeho špióna
Zdroj: TASR/AP

Polícia v Indii vydala tento týždeň povolenie vypustiť na slobodu holuba, ktorého osem mesiacov zadržiavali pre podozrenie, že vykonával špionáž v prospech susednej Číny. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s tým, že za posledné roky indické úrady preverovali už niekoľko takýchto prípadov.

„Polícia pôvodne prípad evidovala ako podozrenie zo špionáže. Po ukončení vyšetrovania obvinenie – pre nedostatok dôkazov – stiahla,“ uvádza sa v správe denníka Times of India.

Bol to omyl

Agentúre AFP sa bezprostredne nepodarilo získať od indickej polície potvrdenie o ukončení vyšetrovania. Holuba vlani v máji odchytili v prístave v mesta Bombaj, pričom mu na nohách objavili krúžky s nápismi pripomínajúcimi čínske znaky.

Kým polícia prípad vyšetrovala, vtáka držali v klietke v mestskej veterinárnej nemocnici. Vyšetrovaním sa napokon zistilo, že išlo len o pretekárskeho holuba, ktorý v rámci diaľkového letu z Taiwanu zaletel do Indie.

Miestne médiá informovali, že indická polícia v utorok vydala pokyn na vypustenie holuba. Následne bol vták „v dobrom zdraví“ vypustený na slobodu.

Holub s odkazom pre premiéra

AFP podotkla, že indické úrady v uplynulých rokoch odchytili niekoľko holubov, u ktorých mali podozrenie, že slúžia na špionážne účely.

V roku 2016 tak indická pohraničná stráž zaistila holuba, ktorý prenášal výhražný odkaz pre indického premiéra Naréndru Módího. Holub bol odchytený blízko hraníc Indie s jej úhlavným rivalom – Pakistanom.

V roku 2020 pohraničná stráž v Kašmíre, horskej oblasti kontrolovanej Indiou, preverovala holuba pre podozrenie z plnenia špionážnych úloh pre Pakistan. Vyšetrovaním sa zistilo, že ide o obyčajného holuba, ktorý patril pakistanskému rybárovi.

Ďalšieho holuba držali v klietke pod strážou v roku 2010 – po tom, čo ho našli v rovnakom pohraničnom regióne s krúžkom, na ktorom bolo pakistanské telefónne číslo s adresou. Aj v tomto prípade sa objavilo podozrenie, že holub by mohol byť na „špeciálnej špionážnej misii“.

Ilustračné foto

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM