Zo zahraničia

KURIOZITA DŇA: Rakúska armáda vycvičila psov, ktorí dokážu VYŇUCHAŤ koronavírus

Psov vycvičených na rozpoznávanie covidu využívajú už od vlaňajšieho roka na letiskách vo Fínsku a Čile.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Rakúska armáda vycvičila psov, ktorí dokážu VYŇUCHAŤ koronavírus
4
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Rakúska armáda v utorok oznámila, že sa jej podarilo vycvičiť dvoch psov tak, aby dokázali zistiť u ľudí prítomnosť nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vyčuchajú covid

Výskumy v mnohých krajinách – od Thajska až po Britániu – odhalili, že psy dokážu s vysokou presnosťou detegovať prítomnosť koronavírusu za pomoci svojho dobrého čuchu. To naznačuje, že by mohli byť využívané ako akási doplnková bezpečnostná ochrana na veľkých podujatiach či na hraničných priechodoch, uvádza Reuters.

Psov vycvičených na rozpoznávanie covidu využívajú už od vlaňajšieho roka na letiskách vo Fínsku a Čile.

Rakúske úrady v utorok oznámili, že dvoch psov, belgického ovčiaka a rotvajlera vycvičili tak, že dokážu „vyňuchať“ covid s prednosťou vysoko prevyšujúcou 80 percent. V rámci výcviku bolo použitých viac než 3-tisíc vzoriek vrátane použitých rúšok.

„Vieme už dlho, že naše služobné psy dokážu vyňuchať rôzne látky… Avšak to, čo sme teraz dosiahli, je niečo mimoriadne,“ uviedla na tlačovej konferencii rakúska ministerka obrany Klaudia Tannerová.

Krajina chce pomôcť ostatným

Šéf rakúskeho armádneho strediska na výcvik psov Otto Koppitsch novinárom povedal, že pes, ktorý už má skúsenosť s čuchovým rozpoznávaním rôznych látok, potrebuje približne dvojtýždňový tréning, aby sa naučil rozoznať vzorky obsahujúce koronavírus. Ďalšie tri mesiace trvá, kým sa v tejto schopnosti úplne zdokonalí.

Viedeň nateraz nemá s vycvičenými psami žiadne konkrétne zámery, uvádza Reuters. Ministerka Tannerová však uviedla, že Rakúsko by chcelo pomôcť pri takomto výcviku služobných psov aj iným krajinám.

Prečítajte si aj

Belgický ovčiak rakúskej armády, ktorý je vycvičený na detekciu choroby Covid-19
4
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM