Svet Zo zahraničia

KURIOZITA DŇA: V britskej dedinke nachádzajú na uliciach zväzky bankoviek

Britská dedinka Blackhall Colliery, ktorá sa v minulosti zviditeľnila, keď sa jej pláž objavila vo filme Zastavte Cartera z roku 1971, zápasí rovnako ako mnohé ďalšie bývalé banské dediny na severovýchode Anglicka s ekonomickými ťažkosťami.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: V britskej dedinke nachádzajú na uliciach zväzky bankoviek
Zdroj: TASR

V ostatnom čase sa však na jej uliciach objavujú záhadné zväzky bankoviek, informovala v stredu agentúra AFP.

Polícia grófstva Durham, v ktorom dedina leží, uviedla, že na uliciach za ostatných päť rokov našli 13 takýchto zväzkov. V každom z nich bolo 2000 libier v 20 librových bankovkách, takže ich celková hodnota dosahuje 26 000 libier (30 300 eur).

Náhodné nálezy

„Tieto zväzky sú vždy ponechané na voľnom priestranstve, ako napríklad na chodníkoch, kde ich objavia náhodní okoloidúci, ktorí ich odovzdajú úradom,“ povedal detektív John Forster.

Zatiaľ posledný zväzok bankoviek objavili v pondelok. Išlo pritom už o štvrtý takýto nález v tomto roku.

Detektív Forster uviedol, že vyšetrovanie prípadu dosiaľ nijakú odpoveď neprinieslo, obyvateľov Blackhall Colliery však pochválil za to, akého „neuveriteľného komunitného ducha“ prejavili, keď nájdené bankovky odovzdali. Viaceré britské médiá v súvislosti s týmto javom dedinu označili za najpoctivejšie miesto v Británii.

Utajený milionár?

Samotní dedinčania pre denník The Guardian vyjadrili špekulácie, že záhadný darca by mohol byť „jedným z utajených milionárov“, či dokonca akými miestnym Santa Clausom.

Dedina Blackhall Colliery zápasí s ekonomickými ťažkosťami, podobne ako aj iné bývalé banské oblasti, už od 80. rokov minulého storočia, keď v nej ukončili ťažbu uhlia.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM