Rôzne Zo Slovenska

KURIOZITA DŇA: Zo slovenských pohárov pijú aj v Bielom dome či Buckinghamskom paláci

Z kalíškov a pohárov zo sklárni s takmer 130-ročnou tradíciou pijú i pasažieri 32 leteckých spoločností.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Zo slovenských pohárov pijú aj v Bielom dome či Buckinghamskom paláci
5
Galéria
Zdroj: TASR

Sklárska spoločnosť Rona Lednické Rovne dosiahla v minulom roku celkový obrat 68,2 milióna eur, zisk pred zdanením predstavoval približne šesť miliónov eur. Asi 70 % produkcie vyvážajú do Európy, zvyšok do Severnej a Južnej Ameriky, Austrálie, Číny, Ruska a ďalších krajín.

Sklo pre gastronómiu

Podľa člena predstavenstva spoločnosti Štefana Hanáka bol minulý rok pre spoločnosť mimoriadne úspešný, asi najúspešnejší v histórii. Rona vyrobila ročne viac ako 63 miliónov pohárov.

„Takmer 97 % našej produkcie vyvážame do viac ako 80 krajín celého sveta. Gro tvorí kališkovina a poháre, tých v automatickej výrobe vyprodukujem takmer 62 miliónov kusov, ručná výroba tvorí asi 1,5 milióna kusov. Okrem toho sklárske výrobky ešte dekorujeme rôznymi technikami, ide asi o šesť miliónov kusov ročne,“ priblížil Hanák.

130-ročná tradícia

Ako dodal, spoločnosť vyrába aj špeciálne sklo pre gastronómiu. Poháre majú špecifické ochranné prvky najmä na ústnom okraji pohárov, ktoré sú najviac namáhané na vyštiepanie. „Okraje chránime kalením a v porovnaní s klasickými pohármi sú tri- až päťkrát odolnejšie,“ doplnil Hanák.

Z kalíškov a pohárov zo sklárni s takmer 130-ročnou tradíciou pijú pasažieri 32 leteckých spoločností, ale aj návštevníci sedemhviezdičkového hotela v mrakodrape v Dubaji alebo v Rainbow Room v Rockefellerovom centre v New Yorku.

Sklo z Lednických Rovní používajú aj v Bielom dome či v Buckinghamskom paláci. Rona vytvorila darčekové súpravy do fanshopov pre futbalové kluby Manchester United a FC Barcelona.

Sklárne RONA v Lednických Rovniach
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM