Webnoviny - Svet

Kuzminová pridala k zlatej tentoraz striebro

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Tomáš BenedikovičWHISTLER 16. februára (WEBNOVINY) – Slovenská reprezentantka v biatlone Anastasia Kuzminová dosiahla ďalší fantastický úspech, keď v stíhacích pretekoch žien na 10 km na XXI. zimných olympijských hrách v kanadskom Vancouveri pridala k zlatej medaile zo sobotných rýchlostných pretekov tentoraz striebro. Zlato patrí Nemke Magdalene Neunerovej, bronz si vybojovala Francúzka Marie Laure Brunetová. Kuzminová získa za striebro od SOV prémiu 35 000 eur a so ziskom 1 zlatej a 1 striebornej medaily sa stala najúspešnejšou slovenskou účastníčkou ZOH v histórii, keď predstihla legendárneho krasokorčuliara Ondreja Nepelu, ktorý má na konte „iba“ jedno zlato zo Sappora 1972.

Len krátko pred štartom prestalo vo Whistler Olympic Parku snežiť a Anastasia Kuzminová sa do poslednej chvíle rozhodovala, ktoré lyže si na čerstvo upravenú trať má vziať. Už hneď po štarte ju dobehla Nemka Magdalena Neunerová, ktorá vybiehala na trať o 2 sekundy za ňou. Spoločne jedna druhú potiahli až na strelnicu a tam mali už takmer dvadsaťsekundový náskok pred svojimi prenasledovateľka­mi. Obe odstrieľali v rovnakom rytme a bezchybne a spoločne vybiehali do ďalšieho dvojkilometrového okruhu.

Kuzminová takticky pustila šesťnásobnú majsterku sveta pred seba. Bežecky patria obe k excelentným biatlonistkám, a preto na druhú streľbu prišli spoločne už o takmer 40 sekúnd skôr ako v tom čase tretia Marie Dorinová z Francúzska. Prišiel ďalší strelecký súboj. Anastasia štvrtý výstrel nenamierila presne, zatiaľ čo Nemka zopakovala bezchybnú streľbu. Kuzminová musela absolvovať trestný 150 m dlhý okruh a za Neuenerovou už zaostávala o 23 sekúnd. Poradie za nimi sa zatiaľ premiešalo.

V polovici pretekov Neunerová viedla o 25 sekúnd, na bronzovej pozícii bežala Marie Laure Brunetová, jej odstup sa však zväčšoval. Na tretej streľbe obe vedúce pretekárky po jednom terči minuli a na ich postavení sa nič nezmenilo. Delilo ich niečo málo vyše dvadsať sekúnd, ale Brunetová odstrieľala aj tretiu položku bezchybne a už mala Kuzminovú na dohľad.

Vo štvrtom okruhu sa odstup prvých dvoch nezmenil, Brunetová mierne zaostala. Na poslednej položke v stoji Neunerová netrafila posledný terč, Kuzminová s Brunetovou odstrieľali bezchybne, ale Nemka ukázala, že je skutočne najlepšou bežkyňou medzi biatlonistkami a už si ponúkanú šancu na svoje premiérové olympijské zlato nenechala vziať. Kuzminová si bezpečne postrážila striebornú pozíciu. Tieto dve pretekárky si vlastne len vymenili miesta na stupňoch víťazov z rýchlostných pretekov. Po bronz si dobehla Brunetová, ktorá bola o takmer pol minúty pomalšia ako Neunerová.

Ďalšia Slovenka v 60-člennom štartovom poli Janka Gereková obhájila 40. miesto z rýchlostných pretekov, Martina Halinárová preteky nedokončila.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM