ts Zo Slovenska

Kvapky proti kašľu s vodkou? Ústav VARUJE pred Kotlebovým "receptom" proti koronavírusu

Marian Kotleba zverejnil video, v ktorom popisuje svoj spôsob liečby ochorenia COVID-19. Reakcia Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv na seba nenechala dlho čakať.

Ilustračný obrázok k článku Kvapky proti kašľu s vodkou? Ústav VARUJE pred Kotlebovým "receptom" proti koronavírusu
Zdroj: Facebook.com/Marian Kotleba

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) varuje pred kombináciou lieku Bromhexin a alkoholu pri akejkoľvek liečbe, nielen pri novom koronavíruse. Pitie alkoholu pred ochorením COVID-19 nielenže nechráni, ale môže byť aj nebezpečné. Vhodný nie je ani ako prevencia. Ústav na to upozornil na sociálnej sieti.

Nebezpečná kombinácia

„Ani pri Bromhexine, ani pri žiadnom inom lieku nie je vhodná súbežná konzumácia alkoholu,“ komentovali odborníci. Upozornili, že liek sa používa na uvoľnenie hlienov pri liečbe akútnych a chronických ochorení priedušiek a pľúc spojených s produkciou hustého hlienu.

Štátny ústav zdôraznil, že konzumácia alkoholu vírus neničí, ale, naopak, môže zvýšiť zdravotné riziká, ak sa človek infikuje. Pripomenul, že v prípade potvrdenia ochorenia COVID-19 sa treba riadiť inštrukciami ošetrujúceho lekára. „Bezpríznakový priebeh si zvyčajne nevyžaduje žiadnu liečbu, v prípade príznakov je potrebné zvoliť vhodný liek, či už na zníženie horúčky, tlmenie bolesti a podobne,“ dodal.

Kotlebov „recept“

ŠÚKL upozornením reagoval na video, ktoré v utorok (27. 10.) zverejnil predseda ĽSNS a poslanec Národnej rady SR Marian Kotleba. Popisuje v ňom svoj absurdný spôsob liečby ochorenia COVID-19 prostredníctvom Bromhexinu a alkoholu. K zverejneniu „receptu“ ho podľa Kotlebových slov mal dokonca povzbudiť lekár.

„Hneď ako som pocítil, že som chorý, začal som jesť cesnak, začal som jesť veľa ovocia, jablká, pomaranče, ale napriek tomu sa situácia nezlepšovala a teplota stúpala,“ začína celkom nevinne. Hneď ale dodáva, že okrem bežných vitamínov na liečbu nasadil aj iné lieky, ktoré mu bežne pomáhajú, no teraz nefungovali.

„Keďže som videl, že treba silnejšiu liečbu, tak som použil metódy našich predkov,“ pokračuje šéf ĽSNS s tým, že použil sirup StopKašeľ a Bromhexin, ktoré začal miešať s vodkou v podivnom pomere podľa „nejakého intuitívneho pocitu…“, „…ako keď robíte koložvársku kapustu“.

Poslanec dodal, že video nemá byť návodom, ako sa liečiť. Ak je to naozaj tak, mohol radšej zodpovedne dvakrát zvážiť, či ho zverejniť. Môže sa totiž stať, že jeho „recept“ niekto bezhlavo vyskúša, čo môže mať pre zdravie človeka fatálne následky, obzvlášť u pacientov s ťažkým priebehom ochorenia.

🥤 ŠÚKL varuje pred kombináciou lieku Bromhexin a alkoholu (nielen) pri COVID-19. 😵 Tento liek sa používa na uvoľnenie...

Posted by Štátny ústav pre kontrolu liečiv on Wednesday, October 28, 2020
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM