Zo zahraničia

Kyjev tvrdí, že Orbán VEDEL o pláne útoku Putina. Robia si Maďari ZÁLUSK na časť Ukrajiny?

Danilov v televíznom rozhovore hovoril o možnostiach vstupu Ukrajiny do Európskej únie a o prípadných vplyvoch Maďarska.

Ilustračný obrázok k článku Kyjev tvrdí, že Orbán VEDEL o pláne útoku Putina. Robia si Maďari ZÁLUSK na časť Ukrajiny?
Zdroj: TASR/AP

Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov v televíznom rozhovore povedal, že ruský prezident Vladimir Putin vopred prezradil predsedovi maďarskej vlády Viktorovi Orbánovi pripravovaný útok na Ukrajinu.

Údajné plány Maďarska

Podľa spravodajcu TASR v Budapešti o tom v utorok informovali viaceré maďarské médiá s odvolaním sa na správy niekoľkých ukrajinské serverov.

Danilov v televíznom rozhovore hovoril o možnostiach vstupu Ukrajiny do Európskej únie a o prípadných vplyvoch Maďarska.

„Maďarsko sa netají tým, že spolupracuje s Ruskom. Dokonca Putin ho vopred upozornil, že nás napadne. Z nejakých dôvodov si (Maďari) myslia, že budú môcť získať časť nášho územia. To sa nikdy nestane. Po vojne uvidíme, aké následky zasiahnu túto krajinu (Maďarsko),“ citoval tajomníka RNBO spravodajský server telex.hu s odvolaním sa na správu hromadske.ua.

Z ukrajinských správ však nie je zrejmé, akým spôsobom podložil tajomník svoje tvrdenia, konštatovali maďarské médiá.

Maďari reagujú

Maďarská vláda nebude dodávať zbrane do vojny, ktorá prebieha na Ukrajine, a to nezmenia ani klamstvá, ktoré Kyjev vymýšľa každý deň, vyhlásil v utorok hovorca maďarského ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer v statuse zverejnenom na Facebooku.

Podľa spravodajcu TASR v Budapešti tak hovorca reagoval na tvrdenie Kyjeva, že ruský prezident Vladimir Putin vopred prezradil predsedovi maďarskej vlády Viktorovi Orbánovi pripravovaný útok na Ukrajinu.

„Naše rozhodnutie je zrejmé: nebudeme dodávať zbrane do vojny na Ukrajine. Túto otázku rozhodli maďarskí voliči v parlamentných voľbách 3. apríla celkom jasne. Chápeme, že sa tomu ukrajinská vláda neteší, ale toto rozhodnutie nezmeníme ani v prípade, ak bude (Kyjev) denne vymýšľať hrubé klamstvá a nezmyselné príbehy,“ napísal Menczer.

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM