JAB Regióny

Lahôdka pre milovníkov Slovenského raja: Krásne zábery, ktoré si nenechajte ujsť

O tom, že v Slovenskom raji je stále čo obdivovať, sme vás presvedčili neraz. Jeho krásy sú lákadlom aj pre fotografov. Živým dôkazom je aj Peter Olekšák.

Ilustračný obrázok k článku Lahôdka pre milovníkov Slovenského raja: Krásne zábery, ktoré si nenechajte ujsť
18
Galéria
Zdroj: Peter Olekšák

Národný park Slovenský raj má čo ponúknuť v každom ročnom období. Krásna príroda, rokliny a vodopády učarovali nejednému turistovi či fotografovi. Medzi nich patrí aj Peter Olekšák z Levoče, ktorý fotí už viac ako 25 rokov a so Slovenským rajom je úzko spojený aj pracovne. Okrem parádnych záberov pre náš portál prezradil aj to, čo pre neho znamená fotenie a ktoré miesta sú v Slovenskom raji pre neho najobľúbenejšie.

Dá sa povedať, že fotenie je vaše hobby, alebo, čo pre vás znamená?

Fotenie je pre mňa komunikácia s ľuďmi okolo seba prostredníctvom fotografií. Raz sme sa s priateľmi bavili, kto by si čo so sebou zobral na opustený ostrov, kde by bol sám. Všetci tipovali, že ja by som si isto zobral fotoaparát. A ja na to, že to by bola jedna z posledných vecí, čo by som si tam zobral. Pretože fotím pre iných ľudí, nie pre seba.

Vy ste zo Slovenským rajom spätý aj pracovne, čo tam máte konkrétne na starosti, súvisia vaše fotky aj s vašou prácou?

Pracujem na Správe NP, kde mám na starosti cestovný ruch a posudzovanie stavebných zámerov na prírodu a krajinu. Takže fotografovanie s týmto často úzko súvisí. Zaujímavé miesta vhodné na fotografovanie „nosím v hlave“ a čakám potom na vhodné podmienky. Niekedy aj celé mesiace, alebo aj roky. Poľovníci lovia zvieratá, mojim úlovkom sú obrázky, ktoré, ak sa vydaria, potešia oko aj dušu.

Čo fotíte v Slovenskom raji najradšej, máte tam nejaké obľúbené miesto?

Obľúbených miest mám veľa, napríklad Tomášovský výhľad, Besník, Kyseľ, Sámelova dolina, Voniarky, Tri Kopce… Sú ich stovky. Kto chodí okolo seba s otvorenými očami, tak stále nachádza v krajine nové scenérie, ktoré sú zaujímavé počas roka aj počas dňa.

Dá sa spočítať koľko fotiek ste už konkrétne v Slovenskom raji nafotili?

Nerátal som to a ani to nepovažujem za nejaké fotografické meradlo. Môžete nafotiť 10 000 záberov a ani s jedným nebudete spokojný, a niekedy stačí jeden, ktorý bude skvelý a tých 10 000 preváži.

V ktorom ročnom období je podľa vás Slovenský raj najkrajší?

Slovenský raj je výnimočný okrem iného aj v tom, že je okrem ferraty v Kyseli prístupný celoročne. V každom období ma svoje čaro: na jar začínajú na teplých výslnných skalách rásť poniklece (je to symbolický kvet Slovenského raja), na lúkach sa môžeme kochať fialovými kobercami šafranov. Po zime je v roklinách dostatok vody, takže skoro vždy sú pekné aj vodopády.

V lete je v raji veľa turistov, ale kto si privstane, alebo sa vyberie do turisticky menej známych častí, môže si vychutnať divokú prírodu s bujnou letnou vegetáciou, napríklad vo Veľkom Sokole, alebo sa pokochať rozkvitnutými lúkami na Kopanci. Na jeseň je Slovenský raj veľmi farebný vďaka rozmanitosti drevín, hlavne javory sa krásne vyfarbia do žltých a červených odtieňov. V zimnom období sa z vodopádov stávajú ľadopády, ktoré je možné v Slovenskom raji na piatich miestach s potrebným vybavením legálne vyliezť.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

FOTOGALÉRIA: Pozrite si naozaj krásne zábery zo Slovenského raja
18
Galéria
Zdroj: Peter Olekšák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM