ELA Magazín Ona

Legendárna herečka Jiřina Bohdalová ohlásila KONIEC 88-ročnej kariéry. Rozhodli LEKÁRI!

Málokto sa môže pochváliť tak krásnym vekom a životnou kariérou. V prípade 92-ročnej českej herečky sú to oboje. Legendárna Jiřina Bohdalová poslúchla lekárov a ukončila svoju divadelnú kariéru.

Ilustračný obrázok k článku Legendárna herečka Jiřina Bohdalová ohlásila KONIEC 88-ročnej kariéry. Rozhodli LEKÁRI!
Zdroj: Divadlo na Jezerce

Filmové postavy z klenotov českej komédie, množstvo tragických či dramatických úloh na filmovom plátne i na divadelnom javisku, k tomu účinkovanie v televíznych zábavných reláciách a v neposlednom rade tiež rozprávky pre najmenších – to všetko vystihuje legendárnu českú herečku Jiřinu Bohdalovú.

88-ročná kariéra

Bohdalová ukončila svoju divadelnú kariéru, oznámil riaditeľ Divadla Na Jezerce Jan Hrušinský. Herečka sa podľa jeho slov takto rozhodla na základe odporúčania kardiológa, informuje portál TN.cz.

„Tento týždeň sme navštívili Jiřinu Bohdalovú pri príležitosti ukončenia jej divadelnej kariéry. Do Divadla Na Jezerce nastúpila 3. októbra 2005 a teraz na odporúčanie primára Kardiologického oddelenia Nemocnice Na Homolke s aktívnym hraním v divadle končí – a zase 3. októbra. Aké symbolické,“ napísal Hrušínský na facebooku.

S Bohdalovej návratom sa pritom počítalo. Predstavenie Gin Game, v ktorom mala hrať hlavnú rolu, je do konca októbra vypredané.

Definitívny koniec pracovných povinností to však pre Bohdalovú neznamená. Vo filmovej kariére chce pokračovať.

„Viem, že divadlo je neporovnateľne náročnejšie. Preto takéto rozhodnutie úplne chápem. A teším sa na stretnutia pri premiérach v Divadle na Jezerce. Som vďačný za všetko dobré, čo sme spolu v divadle zažili. Nebolo toho málo,“ napísal Hrušinský v statuse.

Kde si zahrá?

Hrušínský pripomenul, že Bohdalová do jeho divadla nastúpila v októbri 2005. Počas 18 rokov v Divadle Na Jezerce si Bohdalová zahrala napríklad v inscenáciách Lásky paní Katty, Generálka, Paní plukovníková či Setkání s Jiřinou Bohdalovou. V inscenácii Gin Game ešte minulý rok po boku hereckého partnera Milana Kňažka tancovala rock'n'roll, vyzdvihlo divadlo.

Bohdalová sa budúci rok predstaví v hlavnej úlohe v dráme Svatá, ktorú nakrúcala tento rok v lete. Vo filme hrá ženu vo vyššom dôchodkovom veku, ktorá píše knihy o svojom živote v nápravno-výchovnom tábore v Sovietskom zväze a o hrôzach totalitnej moci prednáša na školách. Herečka tento rok oslávila 92. narodeniny a režisér Jiří Strach pri nakrúcaní podotkol, že jej kariéra trvá už 88 rokov.

Jiřina Bohdalová
4
Galéria

Tento týden jsme navštívili Jiřinu Bohdalovou - u příležitosti ukončení její divadelní kariéry. Do Divadla Na Jezerce ...

Posted by Jan Hrušínský on Thursday, October 5, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM